fbpx

HTM doet niet mee met proef reizen met smartphone en bankpas

Woensdag 25 april en donderdag 26 april 2018 verschenen berichten in de media dat reizigers in de zomer van dit jaar tijdens een proef kunnen in- en uitchecken met hun smartphone, bankpas of creditcard in de trams van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM. “Deze berichtgeving is onjuist”, meldt het vervoersbedrijf.

2016

Er is wel een proef, maar bij NS, niet bij HTM. “We hebben in 2016 een proef gedaan, waarbij we gekeken hebben of het in- en uitchecken met de bankpas werkte. Dat ging goed. Er was toen geen koppeling met de achterliggende banksystemen. Dat wordt nu wel getest bij de proef met NS”, legt een woordvoerder van HTM uit.

Foutloos systeem

HTM doet deze keer niet mee met de proef. “Wij achten het technisch zeer ingewikkeld. Dat bleek al bij eerdere proeven”. In de betaalvisie Openbaar Vervoer van de vervoerders zijn de smartphone en de bankpas opgenomen als toekomstig betaalmiddel. Maar of HTM dat ook gaat aanbieden is nog onduidelijk. “Dat weet ik nu niet. Dat is wel de visie, maar dat is iets anders dan de praktijk. Eerst moet er een foutloos systeem komen voor de reiziger, dan pas volgt er een besluit. Resultaat van de proef is daarin leidend”, aldus de woordvoerder.

OV-Chip Mobiel

Eerder deze week werd bekend dat OV-Chip Mobiel stopt. Nog geen jaar geleden werd de nieuwe dienst geïntroduceerd. Direct bleek er massale interesse voor OV-Chip Mobiel. Maar het proces bleek met drie apps voor velen te ingewikkeld, bovendien bleken veel toestellen niet geschikt te zijn voor de nieuwe dienst. Doordat mensen te vergeefs probeerden mee te doen, werd de app OV-Chip Mobiel zeer slecht beoordeeld. Uiteindelijk hebben 8.000 mensen succesvol OV-Chip Mobiel weten te activeren. Volgens Translink – de uitgever van de OV-chipkaart – zijn de huidige 8.000 gebruikers wel tevreden.

2,2 miljoen euro

OV-Chip Mobiel kostte 2,2 miljoen euro. De technologie is nog niet solide genoeg om het systeem verder uit te rollen. Maar volgens Translink is OV-Chip Mobiel niet mislukt, omdat het om een proef ging. Op 15 juni wordt de stekker uit OV-Chip Mobiel getrokken. Daardoor is het na die datum niet meer mogelijk in te checken in het OV met je mobiele telefoon.

Nieuwe proef

Nu OV-Chip Mobiel mislukt is, komt er wel een nieuwe proef. Aan de nieuwe proef doen de grote banken en betaalgiganten Mastercard en Visa mee. Tijdens de proef wordt contactloos inchecken met hun bankpas of smartphone getest. Wie meedoet aan de proef hoeft geen saldo op te laden, maar de verrekening vindt direct plaats via de bank. Volgens het AD wordt het nieuwe systeem getest bij NS tussen Den Haag en Leiden Centraal. De OV-chippoortjes worden daarvoor aangepast. Betaalvereniging Nederland heeft hoge verwachtingen, zeker nu de proef middels de betaalstandaard van Mastercard en Visa werkt. Die zit in alle pinpassen en laat miljoenen Nederlanders contactloos betalen. Als contactloos betalen via de bankpas daadwerkelijk wordt uitgerold, volgt Nederland onder andere het voorbeeld van de Londense metro.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
6 jaren geleden

Miljoenen Nederlanders, maar niet deze die in België woont. Dinsdag kwam ik er achter dat mijn nieuwe Belgische contactloze kaart (Bancontact/Maestro) helaas echt nergens werkt in Nederland. VISA contactloos lukt wel maar dat wordt lang niet overal geaccepteerd.

Hoe moet dat straks met al die toeristen in Amsterdam?

Andersom (met Nederlandse PIN-pas contactloos in België betalen) werkt overigens wel…

Maarten
6 jaren geleden
Antwoord aan  Joost

Dit ligt dan toch hoogstwaarschijnlijk aan de instellingen bij uw bank. Wellicht moet u een vinkje aanzetten voor betalen in het buitenland. Maestro en V Pay worden in Nederland zeer breed geaccepteerd. Ik betaal probleemloos met een Duitse V Pay bankkaart. De acceptatie van credit cards laat in Nederland te wensen over, maar is niet slechter dan in België. In België kan ik op de meeste café’s niet eens met Maestro of V Pay betalen, laat staan met credit card.

Puck
6 jaren geleden
Antwoord aan  Joost

Ehm, ik ben anders onlangs nog een aardig aantal winkels tegengekomen in Antwerpen die enkel Belgische pasjes accepteerden.

Dominic
6 jaren geleden

Ik blijf het toch bijzonder vinden dat het hier allemaal maar niet van de grond komt met dat mobiel betalen in het ov, terwijl ik toen ik 12 jaar geleden voor het eerst in Japan was ik daar al mensen volop met de mobiele telefoon de poortjes voor de treinen zag openen…