fbpx

HTM rijdt op aardgas en opent grootste snelvulstation in Europa

26 aug 2009 15:22

Op feestelijke wijze heeft HTM vandaag haar nieuwe aardgasbussen gepresenteerd. Ruud van Rijswijk, directeur Busbedrijf en Besloten Vervoer bij HTM; ‘Ik ben enorm trots op deze nieuwe busvloot. Ze hebben niet alleen een fraai uiterlijk, maar zijn ook schoon, stil en veilig.’ Gelijktijdig werd ook het aardgasvulstation dat op HTM-terrein is gebouwd officieel in gebruik genomen: het grootste snelvulstation in Europa.

Peter Smit, regiobestuurder van Stadsgewest Haaglanden was namens de opdrachtgever aanwezig: ‘Het is fantastisch dat we in Haaglanden met aardgasbussen gaan rijden. Samen met regiobestuurder Christiaan van der Kamp heb ik mij hard gemaakt voor de aardgasbus. Het verbetert de luchtkwaliteit, het is namelijk de schoonste bus van Nederland. Door in de busconcessies voor Haaglanden aardgasbussen verplicht te stellen, rijden straks bijna 300 bussen in Haaglanden op het schone aardgas. Bij HTM worden de bussen nu stapsgewijs ingevoerd en onze nieuwe streekbusvervoerder Veolia start vanaf zondag met het rijden op aardgasbussen.’

HTM gaat vanaf nu haar busvloot geleidelijk vervangen door voertuigen die op aardgas rijden. Dit jaar worden 45 bussen vervangen, begin 2011 moeten alle 135 bussen van HTM op aardgas rijden. De aardgasbus is niet veel stiller van de huidige dieselbussen. Het voornaamste verschil is dat ze stiller en schoner zijn en dat er een ‘bult’ op het dak zit waar de gastanks in liggen. Daarnaast beschikt de nieuwe bus over betere reizigersinformatie via een beeldscherm waarop wordt aangegeven wat de eerstvolgende 5 haltes zijn, is er meer beenruimte en is de bus achterin voorzien van een ‘sociale opstelling’ die door de haakse opstelling de rust in het voertuig bevordert.

Het aardgasvulstation is in eerste instantie bedoeld voor de aardgasbussen van HTM en Veolia. Wel tankt een aantal bedrijven dat voertuigen op aardgas heeft al met een pomp die net buiten het terrein van HTM is geplaatst. In de toekomst is het ook mogelijk voor particulieren om hier aardgas te tanken.