fbpx

Huizinga geeft geen gehoor aan handtekeningenactie strippenkaart

 (Novum) – De 35 duizend handtekeningen voor het behoud van de strippenkaart hebben staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) niet op andere gedachten gebracht. De bewindsvrouw houdt voet bij stuk: Rotterdam mag op 11 februari de strippenkaart afschaffen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer probeerden de oppositiepartijen SP, VVD en GroenLinks de staatssecretaris opnieuw te bewegen de strippenkaart voorlopig te handhaven in de Maasstad. Er zijn nog tal van problemen, beweerden de Kamerleden. De VVD -die zich enkele weken geleden al tegen het afschaffen van de strippenkaart verzette- ging zelfs zo ver om de manier waarop Huizinga omgaat met het dossier te diskwalificeren.

Bedenkelijk niveau
"De staatssecretaris pakt het niet aan en heeft geen regie", zei Charlie Aptroot (VVD). "Wij zijn het als VVD zo langzamerhand zat." Het vertrouwen in Huizinga is naar een ´bedenkelijk niveau gezakt´, zei Aptroot, die voorstelde dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) het dossier overneemt.

Rover
De oppositiepartijen voelden zich daarbij gesteun door de petitie van omroep Max, ouderenorganisaties, reizigersorganisatie Rover en vertegenwoordigers van chronisch zieken en gehandicapten.

Handtekeningen
Vlak voor het debat overhandigden zij een petitie die was ondertekend door ruim 35 duizend mensen. Met name ouderen en mensen met een fysieke beperking ondervinden veel problemen met de chipkaart, stellen de organisaties. Deze handtekeningen zijn voor de bewindsvrouw een ´extra aansporing´ om de laatste ´zorgpunten´ weg te nemen.

Ouderenorganisaties
Een getergde Huizinga verwees de verwijten van de oppositie echter naar de prullenbak. Zij herhaalde opnieuw dat Rotterdam aan alle voorwaarden voldoet om de strippenkaart te mogen afschaffen. En ook ouderenorganisaties zouden positief zijn over het afschaffen van de strippenkaart. Zo wees zij erop dat ook ouderenorganisatie Anbo het proces steunt. En die organisatie vertegenwoordigt vierhonderdduizend mensen, voegde zij er fijntjes aan toe. Daarmee gaat Huizinga voorbij aan de massale steun die Rover en Max verkregen met hun actie voor behoud voor de strippenkaart.

Steun
De bewindsvrouw wordt gesteund door de twee grootste coalitiepartijen CDA en PvdA. Het CDA, dat eerder nog twijfelde, zegde woensdag steun toe aan het afschaffen van de strippenkaart. "Je moet de reiziger verleiden, maar zo nu en dan ook een zetje geven", zei Jan Mastwijk. Ga in Rotterdam aan de gang en leer van de problemen die mogelijk nog ontstaan bij de invoering van de OV-chipkaart in de rest van het land, gaf hij de bewindsvrouw mee.