fbpx

Amsterdam heeft nu eigen ICE en Nederlandse primeur van treindoop

Amsterdam is sinds gisteren een van de zeven niet-Duitse bestemmingen waarnaar een ICE-trein is vernoemd. De ICE Amsterdam werd woensdagochtend vlak voor vertrek naar München gedoopt door NS-topman Wouter Koolmees, wethouder Melanie van der Horst van Amsterdam en directielid Anja Schöllmann van Deutsche Bahn (DB).

In Duitsland dopen ze wel vaker treinen, in Nederland was het gisterochtend op Centraal Station in Amsterdam een primeur. Koolmees, Van der Horst en Schöllmann gooiden een glas Amsterdams water leeg over de ICE 225 naar de Beierse hoofdstad. De actie was vooral een symbolische. Zowel Koolmees, Van der Horst als Schöllmann wezen erop dat de plechtigheid en de ICE Amsterdam een tastbaar bewijs vormen van de goede samenwerking van DB en NS International en de verbondenheid van DB met Amsterdam.

Grote groei internationaal verkeer

Het internationale treinverkeer zit flink in de lift, memoreerde Wouter Koolmees die vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers tien procent groei bij dochteronderneming NS International bekendmaakte. ’’En ook nu zetten we weer een stap vooruit’’, aldus Koolmees. De doop was een moment om stil te staan bij de nieuwe verbinding naar München. Sinds 15 december rijdt NS International, in samenwerking met DB, rechtstreeks naar de Zuid-Duitse stad. De eerste trein vertrok destijds met stille trom.

De ICE naar München is in de plaats gekomen van de ICE naar Basel. Volgens de NS neemt de populariteit van de Beierse hoofdstad toe en de NS verwacht dat deze bestemming nog populairder gaat worden.

Sneller dan de auto

De ICE Amsterdam die gisteren vertrok, is een nieuwe ICE 3neo die stap voor stap verouderde ICE’s vervangt. De trein biedt verschillende voordelen ten opzichte van de oudere ICE’s die de trein comfortabeler maken voor reizigers en voor personeel, zo vertelde Schöllmann. Koolmees stipte aan dat de ICE volgens schema in zeven uur naar München rijdt. ’’Dat is sneller dan met de auto. Zo maken wij Nederland duurzaam beter.’’

ICE naar Berlijn wellicht al eerder

Dit jaar nog gaat er ook een ICE 3neo tussen Amsterdam en Berlijn rijden. In ieder geval gebeurt dat vanaf december. DB meldde eerder deze week dat het wellicht ook in de zomer al zover is. ”De zomer is wel erg snel, maar we gaan wel kijken of dat lukt”, licht directeur Heike Luiten van NS International toe aan Treinreiziger.nl. De ICE 3neo zal tijdelijk op deze verbinding rijden tot er voldoende nieuwe ICE L-treinen zijn geleverd. De ICE 3neo heeft wel minder zitplaatsen dan zowel de ICE L als de huidige verouderde intercitytreinen die van en naar Berlijn rijden. De NS is nog bezig hier een oplossing voor te vinden. ”We kijken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. Maar ik ben wel blij dat we alvast een upgrade kunnen bieden.”

NS studeert op nieuwe verbindingen

NS International studeert ook op nieuwe verbindingen. ’’We hebben nieuwe ICNG-treinen die ook geschikt zijn voor het Duitse spoor. Wij kijken naar welke bestemmingen we die zouden kunnen rijden.’’ De NS heeft zich in 2018 voorgenomen om het aantal internationale treinen te verdubbelen. Aan de toegenomen vraag voldoet de NS onder meer door het vergroten van de capaciteit. De ICE 225, die woensdag na de doop enthousiast werd uitgezwaaid, bestond uit twee treinstellen met een totale lengte van maar liefst 700 meter. Dat was zwaaien tot de armen lam waren.

ICE’s al 25 jaar van en naar Amsterdam


Het is een gewoonte van DB om ICE’s een naam te geven en dan met een ceremonie te dopen, soms met wijn, soms met wijwater. Er zijn ICE’s vernoemd naar Duitse regio’s en naar steden. De Amsterdam is, naast Brussel en Parijs, de derde ICE 3neo die is vernoemd naar een buitenlandse stad. Er zijn ook nog drie ICE 1-treinen die vernoemd zijn naar de Zwitserse steden Zürich, Chur en Interlaken en een ICE T die is vernoemd naar de Oostenrijkse stad Innsbruck.
”Ik kan hier alleen maar blij om zijn”, zei wethouder Melanie van der Horst bij de doop. ”We zijn in Amsterdam voorvechter van internationale verbindingen en we maken er geen geheim van dat we minder korte vluchten willen.”
De ICE Amsterdam zal niet alleen tussen Amsterdam en München pendelen. DB gaat de trein ook op andere verbindingen rijden. Er rijden al 25 jaar ICE’s van en naar de hoofdstad.

(c) Treinreiziger.nl / Mark Koghee

Anja Schöllmann, Wouter Koolmees en Melanie van der Horst dopen de ICE Amsterdam. Foto’s Mark Koghee
Wethouder Melanie van der Horst en Wouter Koolmees.
Aan belangstelling geen gebrek.
3 9 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter G.
5 dagen geleden

Hopelijk zal de ICE van Amsterdam naar Berlijn en terug spoedig uurlijks rijden. De hogere frequentie kan de route aantrekkelijker maken. Zeker met overstapmogelijkheden richting Hamburg/Scandinavië vanaf Osnabrück, München/Wenen vanaf Hannover en Warschau/Praag vanaf Berlijn. Dat is makkelijker dan moeten vertrouwen op de RB61 naar Bielefeld, die constant niet naar Hengelo rijdt.

Frans E.R.
5 dagen geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Leuk dat er een ICE 3neo trein gedoopt wordt met de naam Amsterdam in het jaar 2025 dat de stad 750 jaar bestaat, het had niet beter gekund en nu maar hopen dat deze trein zonder problemen de lange en misschien wel comfortabele rit van zeven uren goed kan afleggen.
München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren, dus wordt het letterlijk een rit van A(msterdam) naar B(eieren).

Erno-Berk
5 dagen geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Helaas is het niet mogelijk dat de IC Berlin ieder uur gaat rijden omdat op de uren dat de IC Berlin niet rijdt, er een ICE tussen Berlin en NRW rijdt tussen Berlin en Löhne.

Ward
5 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Die kan je toch door laten rijden dan? Lohne ligt op de route van de IC Berlijn

Ward
5 dagen geleden
Antwoord aan  Ward

Of bedoel je dat die vanaf lohne ergens anders heen rijdt?

Erno-Berk
5 dagen geleden
Antwoord aan  Ward

Er rijdt op de uren dat de IC Amsterdam-Berlin niet rijdt tussen Löhne en Berlin een ICE afkomstig uit het Ruhrgebiet. Op Hannover-Berlin rijdt 2x per uur een ICE, 3 ICE’s per twee uur gaan naar het Ruhrgebiet, 1 ICE per twee uur naar Nederland.

Otto
4 dagen geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Blijft zoals nu. Er gaat wel uitbreiding komen richting het Ruhrgebied

Anna
5 dagen geleden

“In Duitsland dopen ze wel vaker treinen, in Nederland was het gisterochtend op Centraal Station in Amsterdam een primeur”
Ik kan me nog herinneren dat de 1600-en gedoopt werden, hoezo een primeur ?

TtC
5 dagen geleden
Antwoord aan  Anna

Dat er een trein Amsterdam gedoopt wordt is inderdaad geen primeur. Er is zelfs een ICE die de naam Amsterdam draagt, ook hier in dus geen primeur. Het enige bijzondere is dat deze ICE eigendom is van de DB en daarmee de eerste niet Nederlandse trein met de naam Amsterdam.

Een dubbele ICE is geen 700 meter, maar iets meer 400 meter (zie afbeelding; bron DB). Als een enkele ICE 3Neo 350 meter zou zijn dan zou de capaciteit juist stijgen i.p.v. dalen ten opzichte van het huidige materieel op de verbinding Berlijn naar Amsterdam.

IMG_5661
Dries Molenaar
5 dagen geleden
Antwoord aan  Anna

Buffels en Wadlopers hadden toch ook namen. Dubbeldekkers ook, die hadden zelfs een tekening of embleem.

Annemiek
5 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Er rijden in Nederland ook treinen rond die zijn vernoemd naar bijvoorbeeld Erik Hulzebosch, Daniël Lohues, Jannes, Chriet Titulaer, André Rieu of d’Olle Grieze.

Jorrit
5 dagen geleden

Komt er ook de mogelijkheid om zonder over te stappen weer van München terug naar Amsterdam te reizen? Die vind ik nu niet als ik zoek. Dan duurt het gelijk 2 uur langer als het 1x overstappen is.

Annemiek
5 dagen geleden
Antwoord aan  Jorrit

Die vertrekt ongeveer nu, om 16:28.

Tom Brouwers
5 dagen geleden

Een rechtstreekse verbinding met Hamburg en Kopenhagen zou echt meerwaarde hebben. Dat maakt het makkelijker bestemmingen in Noord-Duitsland, Denemarken en Zweden te bereiken.

Kenneth Tharmaratnam
5 dagen geleden
Antwoord aan  Tom Brouwers

In vroeger tijden, toen er nog D-treinen reden, had je de Nord-West expres met doorgaande rijtuigen naar Kopenhagen en Warschau en volgens mij zelfs Moskou. In Hannover werd de trein gesplitst.

HansNL
4 dagen geleden
Antwoord aan  Kenneth Tharmaratnam

En dan was er ook nog de Scandex, de Holland Scandinavië express, vertrekkend uit Hoek van Holland met een doorgaand rijtuig naar København, aansluitend op de ferries van en naar Harwich.

Gert-Jan Hondelink
4 dagen geleden
Antwoord aan  Kenneth Tharmaratnam

De Nord-West Expres splitste te Osnabrück. Een rijtuig naar Moskou liep in deze trein alleen gedurende de winterdienst mee op vier dagen per week. Gedurende de zomerdienst (de maanden juni-september) reed de Hoek-Warszawa Expres dagelijks met een of soms twee rijtuigen voor Moskou.

Erno-Berk
5 dagen geleden
Antwoord aan  Tom Brouwers

Er is tussen Hamburg en Osnabrück geen ruimte voor treinen die niet tussen Hamburg en NRW rijden. Tussen Hamburg en NRW is een behoorlijke reizigersstroom, waarbij de huidige uursdienst niet afdoende is. De IC naar Bremerhaven (die in december is opgeheven) reed daarentegen zowat leeg, aangezien reizigers vooral naar Hamburg en NRW willen reizen en niet naar andere bestemmingen.

Bert Sitters
4 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Er gaat tussen Osnabrück en Bremen nu een ICE en een regionale trein per uur en af en toe een Flix Train. Ruimte zat dus.
Amsterdam is geen Bremerhaven. Er gaan nu dagelijks vier vluchten van Schiphol naar Bremen en vijf naar Hamburg.
Als de nieuwe tunnel naar Denemarken klaar is, kunnen de treinen doorrijden naar Kopenhagen. Dus in de nabije toekomst extra mogelijkheden.

Erno-Berk
4 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Tussen Hamburg en NRW rijdt nu 1x per uur een ICE en soms een IC naar bijvoorbeeld Sylt. Er is markt voor een volledige halfuursdienst tussen Hamburg en NRW en bij een ICE/IC-halfuursdienst tussen Hamburg en NRW past er geen EC naar Amsterdam tussen.

Hanzeboog
4 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Zal één EC Kopenhagen – Amsterdam per dag al niet in te passen tussen Hamburg – Osnabrück zijn? Of een aantal EC Amsterdam – Hamburg?

Natuurlijk zijn de treinen Hamburg – Nordrhein Westfalen het belangrijkst. Maar vanaf dienstregeling 2030 zal de Fehmarnbelttunnel belangrijke wijzigingen veroorzaken tussen Noord Duitsland – Scandinavië. Grote kans dat het spoorvervoer dan verandert.

JanA
3 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Duitsland gaat genoemd traject upgraden. Past zeker een rechtstreekse trein Amsterdam- Kopenhagen tussen:

https://www.ihk.de/blueprint/servlet/resource/blob/5680244/2fe280dfcbdb174e67eb271c9472cf9e/broschuere-nord-west-schienenmagistrale-data.pdf

JanA
3 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Er gaat straks een groot probleem ontstaan op het traject tussen Hengelo en Deventer:

– 2x p/u NS intercity Den Haag
– 2x p/u NS stoptrein Apeldoorn
– 2x p/u Keolis intercity Zwolle
– 2x p/u Keolis stoptrein Zwolle
– 1x p/u ICE Berlijn DB/NS
– 1/2x p/u ICE Hamburg DB/NS
– 2x p/u Goederentrein

Nachttrein: naar Praag en Wenen.
Rechtstreekse treinen van Amsterdam naar Kopenhagen en Berlijn door andere vervoerders dan DB/NS.

Eend
4 dagen geleden
Antwoord aan  Tom Brouwers

Op zich moeten er meer internationale treinen komen zonder veel overstappen. Het zou mooi zijn als de Deense ICEL naar Amsterdam zou gaan rijden. Bovendien zouden de namen van de trein weer hersteld moeten worden. Zoals Noord- West express , Rheingold, Etoile du Nord, Iberia express, Catalan Talgo etc.

Erno-Berk
4 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Dit soort treinen rijden andere treinen enkel in de weg, dus ik zie liever niet dat dit soort langeafstandstreinen geïntroduceerd worden.

Bert Sitters
4 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Welke treinen rijden zij in de weg?
Overigens ben ik van mening dat er meer HSL-spoor moet komen, zodat boemeltjes en goederentreinen de snelle treinen niet in de weg zitten.

Erno-Berk
4 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Regionale treinen, IC(E)-treinen die in een klokvaste dienstregeling rijden. Hoe langer de rit hoe vertragingsgevoeliger de trein wordt en als een EC-trein vertraging krijgt dan krijgen andere treinen ook vertraging waardoor veel reizigers hun aansluitende trein of bus missen.

Bert Sitters
4 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Daarom moeten ICE-treinen ook zoveel mogelijk op eigen sporen rijden. Niet gehinderd door boemeltjes en goederentreinen.

Laatst bewerkt op 4 dagen geleden door Bert Sitters
Frans E.R.
4 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Vraag het aan de politiek Bert in Den Haag of die een paar centen over heeft om meer HSL – spoor aan te leggen. In het verleden heeft men dit wel eens laten afweten en de HSL lijn Amsterdam – Utrecht ligt nu in de diepvries en een ICE met zelfs maar 200 km/h over dit viersporige traject laten rijden is er nooit van gekomen. Dus “boemelen” we met maar 140 richting Duitsland en kan men daar voorbij Keulen eindelijk plankgas geven richting het zuiden van Duitsland.
Als er al een stuk HSL spoor aangelegd wordt krijg je het NYMBY effect oftewel “not-in-my-backyard” niet in mijn achtertuin en zo schieten we op een paar stukjes na ook niet echt op. Ach ja, men mag nog wel met een kleine toeslag de ICE 3 neo van Amsterdam C naar Arnhem dit eens uitproberen als een ritje naar Beieren een te ver van mijn bed reis is en misschien ga ik dat maar eens doen want de voorganger wiebelde nogal, soort deining merkte in na een ritje van Arnhem naar Amsterdam, zou de nieuwe ICE 3neo dat ook hebben of niet ?

Hanzeboog
4 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Dat hangt van de frequentie af hoeveel treinen Kopenhagen/Hamburg – Amsterdam er rijden.

Waarschijnlijk zal het pas vanaf 2030 gebeuren. De ingebruikname van Fehmarnbelttunnel zal waarschijnlijk ook effect hebben op het spoor Hamburg – Nordrhein Westfalen.

Hanzeboog
4 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

DSB heeft al ideeën voor een Eurocity Kopenhagen – Amsterdam.

Zal me niet verbazen dat ze vanaf 2030 via de Fehmarnbelttunnel deze verbinding gaan uitvoeren. Ze hoeven alleen maar DSB Vectron aan te schaffen die tussen Denemarken – Duitsland – Nederland kan rijden. Dat is technisch niet moeilijk. Want de Vectron rijdt in vele landen.

Hanzeboog
4 dagen geleden
Antwoord aan  Tom Brouwers

Rechtstreekse treinverbinding naar Hamburg/Kopenhagen wordt pas interessant als de Fehmarnbelttunnel en het gemoderniseerde spoortraject geheel in gebruik gaan.

Dat is op zijn vroegst in 2029/2030. Vooral Kopenhagen zal dan een belangrijke draaischijf worden voor treinen richting Stockholm/Göteborg/Hamburg.

De reistijd zal dan 2 uur korter worden.

Leoos
5 dagen geleden

Één van de “oude” ICE3-stellen droeg ook al de naam Amsterdam, nl de 4651 (406 x51). Wat is hier dan de primeur van?
(De 4652 droeg overigens de naam Arnhem.)

2N2
5 dagen geleden

Koopt de NS zelf ook ICE-3 neo’s ter vervanging van de oude ICE-3’s Volgens mij niet. Ze kloppen zichzelf wel op de borst dat er meer internationale treinreizen zijn maar investeren er zelf niet in.

Martijn
5 dagen geleden
Antwoord aan  2N2

Ze schaffen toch ICNG-treinstellen aan voor diensten naar België en Duitsland? Die zijn niet gratis hoor, is gewoon een investering.

2N2
5 dagen geleden
Antwoord aan  Martijn

Maar toch niet bepaald het niveau van een ICE lijkt me zo. De ICNG is een opgevoerde sprinter en iets goeds valt er niet over te zeggen. Daarmee kun je net over de grens rijden, maar doorgaand op lange afstand op hoge snelheid zit er niet.

Arjan
5 dagen geleden

Op dit moment hebben 12 ICE-treinstellen stadsnamen van buiten Duitsland.
De ICE’s 1 4 Zwitserse namen: Basel (stelnr 173), Zürich (stelnr 174), Interlaken (stelnr 181) en Chur (stelnr 186).

De ICE-T 4 Oostenrijkse namen: Innsbrück (stelnr 1157), Wenen (stelnr 1190), Salzburg (stelnr 1191) en Linz (stelnr 1192).

De ICE 3M 4604 droeg de naam Brussel, 4651 Amsterdam en 4652 Arnhem. Treinstel 4717 (ICE Velaro) draagt de naam Parijs.

Dries Molenaar
5 dagen geleden

Leuk, dat het maar goed mag gaan.
25 jaar geleden zou ik met de toen nieuwe ICE naar de wereldtentoonstelling in Hannover reizen. Dit was als een introductie van de trein. ‘s morgen op Amsterdam CS was er geen ICE, wel was er een kolentrein die het maar moest doen.
De ICE had problemen met de airco van de bestuurdersruimte en dan kun je natuurlijk niet werken. De passagiers kunnen wel inschikken en met een oude trein op pad. Ook zonder airco’s De lanterfantende conducteurs vonden mijn bezwaar maar vreemd. Zij gingen natuurlijk gewoon in de 1e klas een tukje doen. zonder internet. Dat had je toen nog niet zo erg onderweg.

Rooze
5 dagen geleden

Mooie sier maken met directe trein naar München, maar de trein naar België wordt geplaagd met overstappen, betaalbare versies rijden niet als er n dure Thalys is. Je bent verplicht om je vertrektijd te reserveren en kan niet wisselen, tenzij je een full flex tarief betaalt. Dit tarief is niet zelden hoger dan de prijs vh kaartje!

Otto
4 dagen geleden
Antwoord aan  Rooze

En wat is daarvan het probleem? Deze trein rijdt tussen Rotterdam en Brussel in een open access constructie, dus de vervoerder kan vragen wat de markt (jij en ik) er voor over hebben om mee te gaan. Als ik weet welke trein ik wil hebben, en ik neem genoegen met wat restricties, krijg ik daar een iets goedkoper tarief voor terug.

Anoniem
4 dagen geleden

Als er nu eens geregeld wordt dat je met een intercity van Eindhoven direct op het ICE netwerk terecht komt…
Nu heb meer dan 2 uur nodig en 2 stoptreinen die vaak maar een keer per uur rijden.

Dave
3 dagen geleden

Prima voor de modernere rijtuigen. Maar een rit van zeven uur voor ong achthonderd km dat is tegenwoordig te lang. Na dertig jaar blijft het nogsteeds traag in nederland

Arjan Krabbenbos
3 dagen geleden

Misschien ook een idee om de ICE Neo straks te vernoemen naar Bad Bentheim , Hengelo, Apeldoorn, Amersfoort en Hilversum. Deze steden worden per december 2025 verbonden dan met Berlijn en lossen de huidige getrokken treinen af.
Midden of eind 2026 gaan er dan weer Talgo ICE L treinen de Neo’s aflossen, mits de toelating voor deze nieuwe Spaanse treinen op groen staat!

Reinder Rustema
13 uren geleden

Het lukt mij niet om de ICE 225 te vinden in de dienstregeling om te boeken. Ik zoek ‘m in die van augustus. Moet ik geduld hebben of kijk ik verkeerd op int.bahn.de?

Reinder Rustema
13 uren geleden
Antwoord aan  Reinder Rustema

Oh, de ICE 224 rijdt alleen ‘s middags om 16:28 pas. Daar heb ik niets aan, jammer. Is het de bedoeling dat die ook vaker gaat rijden tegen die tijd? Nog verschijnt in de dienstregeling?

Reinder Rustema
13 uren geleden
Antwoord aan  Reinder Rustema

en vanaf juli heet de ICE 224 plots ICE 254R?