ICNG pas later in dienst, back-up materieel kan probleem vormen

De Intercity Nieuwe Generatie wordt pas in 2023 geïntroduceerd. In maart 2022 is vastgesteld dat de laskwaliteit bij een deel van de door Alstom reeds geproduceerde treinen niet voldoet. Mede hierdoor komen de treinen later beschikbaar.

Uitermate teleurgesteld

Het was de bedoeling dat de trein dit jaar op het traject Amsterdam-Breda zou gaan rijden, maar dat gaat niet lukken. Andere oorzaken van de vertraging zijn onder meer software-updates en leveringsproblemen door corona en de oorlog in Oekraïne. Pas in het tweede kwartaal van volgend jaar komt de snellere intercity, die tot 200 kilometer per uur kan rijden, voor het eerst op het Nederlandse spoor.

Staatssecretaris Heijnen betreurt de vertraging, schrijft ze. Ze wil extern laten onderzoeken of de nieuwe planning van de NS wel haalbaar is. Reizigersorganisatie Rover vindt het “uitermate teleurstellend dat de reiziger nu nog langer op de snelle treinen moet wachten”, aldus een woordvoerster. “Zeker omdat de treinen op zich al lang in Nederland zijn”, voegt zij toe. De eerste trein kwam in mei 2020 in ons land aan.

Risico’s op tegenvallers blijven

Oorspronkelijk was de bedoeling dat de ICNG al eerder in 2022 zou instromen, zodat in december de volledige treindienst Amsterdam – Breda met de ICNG-treinen gereden zou kunnen worden. Het is echter al langer bekend dat dit niet haalbaar is. Het ministerie liet eerder weten dat NS niet op een boete hoeft te rekenen.

NS weet niet zeker of de huidige planning gehaald kan worden. “We proberen in deze planning zo flexibel mogelijk te blijven en deze waar dit kan te vervroegen (…). Hierbij moet aangetekend worden dat risico’s op nieuwe tegenvallers aanwezig zullen blijven” schrijft NS in een brief aan het ministerie. Zo moet er nog een proefbedrijf gestart worden. Daar kunnen issues ontdekt worden. Ook de toelating van de treinen kan langer duren dan verwacht. Een ander risico is dat het herstellen van de laskwaliteit langer duurt dan verwacht.

Onvoldoende back-up

Als de nieuwe treinen niet in Q2 beschikbaar zijn, kan dit grote gevolgen hebben. “Vanaf september 2023 bouwt de backup voor ICNG geleidelijk af. Als er op dat moment sprake is van groepsuitval van ICNG, kunnen we niet meer de volledige dienstregeling rijden met back-up” schrijft het spoorbedrijf aan het ministerie. Dat er vanaf september 2023 onvoldoende back-up beschikbaar is, komt door de vertraagde levering.

Afgelopen juli liet de NS het publiek kennis maken met de nieuwe intercity, ontwikkeld door de Franse fabrikant Alstom. Toen kwamen zo’n 3500 treinfans naar Rotterdam Centraal om de trein te bekijken.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 4 december 2022 11:44

Share

Recent Posts

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

14 uur terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

23 uur terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

2 dagen terug

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid ov

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

3 dagen terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

4 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

4 dagen terug