fbpx

In Beeld: Spoorvakbeurs InnoTrans 2014

30 sep 2014 12:23

Innotrans, de grootste vakbeurs van de spoorbranche is zaterdag in Berlijn afgesloten. De tiende edite van de beurs trok maar liefst 138.872 bezoekers. Op een gigantisch terrein van 161.420 m2 konden de bezoekers kennismaken met vrijwel alle relevante partijen uit de sector. In totaal presenteerden 2.758 standhouders uit 55 landen zichzelf. Maar met name de 145 aanwezige nieuwe voertuigen (met name treinen) trokken de aandacht.

Onno Pruis van Movin Vervoersadvies bracht voor ons de nieuwste ontwikkelingen in beeld. Bijvoorbeeld de comfortabele Frecciarossa 1000 die Bombardier en AnsaldoBreda hebben gemaakt voor de Italiaanse spoorwegen. De nieuwe treinen zullen gaan rijden tussen Milaan en Rome, waarbij de Italiaanse spoorwegen moeten concurreren met zowel het vliegtuig als de eveneens comfortabele treinen van Italo. Op de presentatie kwam zeer veel pers af.

De Frecciarossa 1000 kenmerkt zich door luxe, comfort en snelheid

 

Waar de Frecciarossa 1000 opvalt door de verschillende comfortabele klassen, valt de Twindexx voor de Duitse spoorwegen juist op door het beperkte comfort. In vergelijking met de ICE valt de beenruimte tegen. Het lijkt erop dat DB zoveel mogelijk zitplaatsen in een trein hebben willen proppen, terwijl de Twindexx als intercity dienst moet gaan doen.

Bombardier Twindexx – Dubbeldeks-intercity voor de Duitse spoorwegen

Bombardier presenteerde eveneens de INNOVIA Monorail 300.

Niet de snelheid (80 km/u) valt op, maar de enorme capaciteit die met dit systeem bereikt kan worden. Tot 48.000 passagiers per uur per richting kan met deze monorail verwerkt worden.

Treinbouwer Pesa kon vol trots de eerste DB-LINK treinstellen presenteren. De Poolse fabriek doet het goed. Na een aantal orders in Oost-Europa wist Pesa tijdens de vorige editie van InnoTrans een grote order van DB binnen te halen. Op InnoTrans 2012 werd een raamovereenkomst getekend voor maximaal 470 PESA link-treinstellen. Nu twee jaar later kon de eerste trein gepresenteerd worden.

Stadler, de Zwitserse treinfabrikant die onder andere de Nederlandse treinen van Arriva en Veolia heeft gemaakt, verkocht op InnoTrans de duizenste FLIRT-trein. De duizendste FLIRT-trein gaat rijden in Finland, rond Helsinki. Ook werd de FLIRT 3 voor DB gepresenteerd.

Stadler maakt voor de Zwitserse spoorwegen ook EuroCity-treinstellen. De nieuwe treinstellen zijn nog in de maak en konden daarom nog niet gepresenteerd worden. Wel was er een miniatuurmodel van de trein aanwezig.

Saudi-Arabië heeft ook grootse plannen met hogesnelheidstreinen.

Ook tientallen trams en LightRail-treinen werden op InnoTrans gepresenteerd.

Behalve de treinen buiten, waren er meer dan 2.700 stands.

 

Foto´s: Onno Pruis / InnoTrans