fbpx

Inchecken ook voor abonnementhouders verplicht

Reizigers met een geldig abonnement zijn verplicht in te checken bij de metro in Amsterdam en Rotterdam. Doen ze dat niet, dan riskeren zij een boete. Dat laat de RET en de GVB weten tegenover nu.nl. NS wil abonnementhouders niet bekeuren.

Volgens de regels moet iedere reiziger bij het instappen inchecken met een OV-chipkaart. Dat geldt ook voor klanten met een abonnement en dus al betaald hebben voor de reis. Wie dat niet doet, krijgt bij controle een boete van 35 euro. De RET en GVB zijn hebben zich voorgenomen om deze regels daadwerkelijk te gaan naleven, zo laten voorlichters weten tegenover de nieuwswebsite nu.nl. Bij de NS krijgen vaste klanten de keus om wel of niet in te checken. "Wij willen de reiziger wel stimuleren om het te doen", zegt NS voorlichter Ronald Stevens in een reactie.

De RET stelt dat de kaart moet helpen om de dienstverlening beter op de reiziger af te stemmen, en de kaart ook de sociale veiligheid moet verhogen. De RET wijst er op dat de wetgever het inchecken voor iedereen verplicht stelt: "Dat staat in de Vervoerswet", betoogt  een woordvoerder. 
Het verplicht inchecken is bedoeld om de opbrengsten van de OV-chipkaart beter te verdelen. In het geval van abonnementen is er geen geld te verdelen, omdat er een vast bedrag wordt betaald en soms slechts aan één vervoersbedrijf. Volgens Gerrit-Jan Zwenne, universitair hoofddocent privacyrecht bij eLaw@Leiden van de Universiteit Leiden, is het daarom maar de vraag of de wet voldoende reden is voor een verplichte registratie van abonnementhouders.