fbpx

Inloop dokter op station Den Haag Centraal

01 okt 2014 20:38

Op het Centraal Station in Den Haag is het sinds woensdag mogelijk om langs een dokter te gaan zonder afspraak. Bij de dienst – die CareToGo heet – kunnen reizigers geholpen worden met "eenvoudige medische kwesties". Dat meldt de NOS.

Zo kunnen patiënten urine en bloed laten onderzoeken (cholesterol, glucose, hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen). Bezoekers van deze ´inloopkliniek´ moeten er wel rekening mee houden dat ze de behandeling zelf moeten betalen, want consulten worden waarschijnlijk niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Een kort consult kost 27,25 euro, een langer consult het dubbele. "We kunnen inderdaad niet garanderen dat de zorg wordt vergoed", zegt Henk Goldschmidt, één van de initiatiefnemers tegen de NOS. Hij vervolgt:  "We werken met tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Patiënten kunnen de rekening indienen, misschien dat de verzekeraar over de brug komt."

Het grote verschil met reguliere huisartsen is dat patiënten hier zonder afspraak langs kunnen. CareToGo wil "laagdrempelig werken" en mikt op een klantengroep die relatief anoniem geholpen wil worden. Goldschmidt: "Hier wacht de patiënt niet op de arts, maar de arts op de patiënt".