fbpx

IVW: Aanrijding Halfweg kwam door verkeersdrukte

28 jan 2011 14:43

Bij een botsing tussen een trein en een bus bij Halfweg raakten op 28 juni 2009 zeven mensen gewond. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft het ongeval onderzocht en komt tot de conclusie dat verkeersdrukte door een festival de oorzaak is.

De bus zonder reizigers kwam op een overweg tot stilstand en kon door een opstopping de overweg niet verlaten. De doorgang voorbij de overweg was enige tijd geblokkeerd, waardoor de bus werd aangereden door een passerende trein. Door de aanrijding raakten zeven personen (licht)gewond. De buschauffeur en de machinist moesten in het ziekenhuis behandeld worden. De trein, bus en infrastructuur raakten zwaar beschadigd.

De inspectie concludeert dat in het verkeersplan van de gemeente niet is voorzien in een adequate verkeersafwikkeling. Ook ontbreekt gericht toezicht op de situatie rondom de overweg en zijn er ten tijde van het ongeval geen extra maatregelen getroffen bij de overweg. Volgens de inspectie is er vooraf onvoldoende rekening gehouden met piekbelasting van de overweg door autobussen en taxi’s. De inspectie heeft de gemeente Haarlemmerliede hierop aangesproken.

Ondanks dat de gemeente Haarlemmerliede voor het festival in juni 2010 maatregelen had getroffen om een herhaling te voorkomen zijn tijdens een inspectie ter plaatse toch nog gevaarlijke situaties aangetroffen. De inspectie zal ook tijdens het festival in juni 2011 toezien op de veilige afwikkeling van het verkeer op de betreffende overweg.

Foto´s: Robby Hiel