fbpx

Izy vervoert 400.000 reizigers in eerste jaar

12 apr 2017 16:29

Izy, het budgetmerk van Thalys, is een succes. Op 3 april 2016 reed de eerste low-cost-trein tussen Brussel en Parijs. In een jaar tijd heeft Izy in totaal 400.000 reizigers vervoerd. Komende zomer breidt Izy haar capaciteit uit.

Een ticket bij Izy is doorgaans een stuk goedkoper dan bij Thalys. Bij Thalys kost een kaartje Brussel – Parijs tenminste 29 euro, maar bij Izy kunnen er al kaartjes gekocht worden vanaf 10 euro. Dat zijn weliswaar kaartjes zonder gegarandeerde zitplek, maar voor 15 euro worden er gegarandeerde klapzitjes aangeboden en voor 19 euro een normale zitplek. Een 1e klas zitplek (XL) is beschikbaar vanaf 29 euro.

Reistijd

Waar de Thalys tot 25x per dag tussen Brussel en Parijs rijdt, doet Izy dat slechts 2x per dag. Bovendien is Izy minder snel dan Thalys: de Thalys doet Brussel – Parijs in 1 uur en 25 minuten, Izy doet daar 2 uur en 15 minuten over. De langere reistijd hoort bij het concept, Izy rijdt deels over het klassieke spoor, in plaats van de hogesnelheidslijn.

Dubbele treinen

De goedkope trein naar Parijs heeft in het weekend een bezettingsgraad van 80%, zegt Thalys. “In 2017 worden de eerste aanpassingen doorgevoerd […]: de capaciteit van Izy verhogen om beter in te spelen op de vraag binnen bepaalde tijdsblokken,” schrijft Thalys in een persbericht. Concreet betekent dit dat Izy dubbele treinen gaat inzetten om de capaciteit te verhogen en de kosten te drukken. 30% van de exploitatiekosten worden namelijk veroorzaakt door de infraheffing. Door langere treinen in te zetten kunnen de kosten van de infraheffing worden verdeeld over grotere groepen reizigers.

Beeld: Thalys

Beenruimte

Dat Izy en Thalys bij elkaar horen, zal de komende maanden ook voor de reiziger duidelijker worden. Vanaf 12 juni zullen soms enkele rode Thalys-treinen dienst doen als Izy-trein. Ze zullen dan gecombineerd rijden met de Izy-treinstellen. De Izy-treinen zijn eigenlijk omgebouwde Franse TGV’s. De beenruimte komt overeen met die van de TGV en de Thalys, zowel in de eerste klas (XL) als de 2e klas (Standaard). Normaal gesproken is een XL-zitplek 10 euro duurder. Maar Izy belooft die toeslag te zullen schrappen als de 2e klas vol is. “Dit met het oog op een maximale bezettingsgraad van de treinen,” zegt het bedrijf.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gareth
7 jaren geleden

Spelling: 3de zin: heeft….vervoerd. 4de zin: breidt Izy …

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Gareth

Dank, ik pas het aan. Er is een klein team van vrijwilligers die artikelen op spelling na kijkt. Dat is inderdaad niet mijn specialiteit.

OV Nederland
7 jaren geleden

Thalys is gewoon veel te duur

BenOverschie
7 jaren geleden
Antwoord aan  OV Nederland

Mensen willen alles voor veel te weinig. Het ontgaat lieden als u dat er ook kosten zijn want merkwaardig worden treinen niet voor weinig geleverd en werken de mensen ook niet voor weinig.