fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Kabinet moet zorgen dat meer NS’ers bodycam krijgen – nu al meer dan 20.000 camera’s op stations en in NS-treinen

16 apr 2025 8:00

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen ’alles op alles’ te zetten om NS-conducteurs uit te rusten met bodycams. De Kamer nam hiervoor dinsdag unaniem een voorstel aan van NSC-Kamerlid Olger van Dijk. Volgens het voorstel helpen de camera’s bij het opsporen van misdrijven en gaat er een preventieve werking van uit. Een bodycam is een kleine camera die op de kleding op de borst wordt gedragen.

Momenteel zijn er nog geen conducteurs van de NS die tijdens het werk een bodycam dragen. Als het aan de Kamer ligt, verandert dat spoedig. De NS zelf wil dit overigens ook, laat NS-woordvoerder Oscar van Elferen weten aan Treinreiziger.nl. ’’We hebben vorig jaar een pilot uitgevoerd waar conducteurs en servicemedewerkers een bodycam droegen. Daar deden 120 collega’s aan mee. De resultaten zijn veelbelovend: Een groter veiligheidsgevoel en de-escalatie bij incidenten. De camera hielp voorkomen dat situaties écht uit de hand liepen.’’

Alle boa’s hebben al bodycam

Sinds 2018 dragen alle ruim 700 veiligheid- en servicemedewerkers van de NS, oftewel de boa’s, een bodycam. NS is nu plannen aan het uitwerken om het gebruik van bodycams uit te breiden. Ook bij de werknemers zelf zou er animo zijn voor het dragen van zo’n camera. ’’Het vraagt een forse financiële investering maar ook de it-infrastructuuraanpassingen kosten tijd.’’

Op stations 6500 camera’s

De bodycams zijn een forse uitbreiding van het gebruik van camera’s in het treinvervoer. Volgens ProRail hangen er op 105 van de 400 Nederlandse treinstations camera’s. In totaal gaat het om 6500 camera’s. Daarbij zijn camera’s van winkels en servicebalies niet meegerekend.

Door een extra subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden er extra camera’s geplaatst op veertien stations als onderdeel van extra maatregelen op de 58 stations die een onvoldoende scoren voor sociale veiligheid, zo meldde staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer onlangs aan de Kamer. Jansen: ’’Ik vind het van belang dat slecht scorende stations beter in beeld worden gebracht en reizigers daardoor mogelijk een sterker veiligheidsgevoel krijgen”, aldus Jansen

Camera’s al in meeste treinen

In alle treinen van regionale vervoerders hangen inmiddels camera’s. Op 1 januari van dit jaar hingen er in NS-treinen in totaal 14.000 camera’s. Daarmee is tachtig procent van alle NS-treinen uitgerust met camera’s. Eind 2026 moet dit negentig procent zijn. Bij een deel van de camera’s kan de vervoerder live meekijken via de meldkamer.

De staatssecretaris noemt de camera’s effectief bij aangiftes. ’’De politie komt met enige regelmaat beelden opvragen bij vervoerders en ProRail. Ik ben het daarom in algemene zin eens dat camerabewaking een effectief instrument kan zijn voor bewijs bij een aangifte.’’ Zaligmakend zijn de camera’s niet, tempert Jansen de verwachtingen. ’’Ondanks de goede kwaliteit is de bruikbaarheid van camerabeelden echter afhankelijk van verschillende factoren en verschilt daardoor per keer.’’

Beelden geregeld als bewijs gebruikt

Hoewel camerabeelden uit het ov ’regelmatig’ gebruikt worden als bewijsmaterieel, zijn er situaties waarin de beelden niet bruikbaar zijn. ’’Bijvoorbeeld wanneer iemand onvoldoende herkenbaar in beeld is. In beginsel zijn er geen belemmeringen voor het gebruik van de beelden die zijn verkregen uit het ov-domein, maar is het aan de rechter om te beoordelen of de camerabeelden als bewijsmateriaal mogen worden gebruikt in een strafzaak.’’

Het kabinet heeft de sociale veiligheid in het ov een van de speerpunten gemaakt in het ov-beleid. Het geweld tegen NS-medewerkers nam vorig jaar toe. Het aantal meldingen van NS-personeel van fysieke en verbale agressie steeg met 5 procent.

(c) Treinreiziger.nl

5 3 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Passepartout
13 dagen geleden

Weet iemand waarom de 2e kamer zich met zo’n operationeel vraagstuk moet bezighouden? Is voor een bodycam een speciale bevoegdheid nodig? En is dat dan niet gewoon BOA en is dat sowieso niet een goed idee voor (hoofd) conducteurs?
Helemaal eens om de veiligheid van personeel en reizigers te verhogen en overlast te verminderen overigens.

Sander
13 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Omdat NS een financiële bijdrage aan de overheid vraagt en de overheid aandeelhouder is van NS.

Frans E.R.
13 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Hoelang mogen gemaakte camerabeelden worden bewaard, staat niet in het artikel, en wie mogen ze allemaal bekijken met het oog op de Wet op de Privacy en kan men op den duur bijna een “reality”programma met onherkenbaar gemaakte gezichten van maken…
“Big Brother is watching you” zei men vroeger al.

Baardstaart
13 dagen geleden

Uiteindelijk zal heel het pakket OV moeten kloppen en uiteraard is de veiligheid en de veiligheid van het personeel een belangrijk onderdeel hiervan, maar ook reinheid (aanpak vieze treinen), betrouwbaarheid (inperken van grootschalige storingen), beschikbaarheid (op zijn minst een haltetaxi in ieder dorp van begin tot einde dienstregeling – begrijp dat lege bussen laten rijden geen optie is.) en betaalbaarheid ook belangrijke onderdelen om het OV pakket te laten kloppen.

Martinistadjer
13 dagen geleden

700 boa’s met camera, 6.500 camera’s op stations en nog eens 14.000 camera’s in NS treinen. En dan nog camera’s in regionale treinen en in de stationswinkels.
In wat voor wereld leven wij?

Baardstaart
13 dagen geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Dat de samenleving inmiddels behoorlijk verrot is, is de reden waarom dit allemaal nodig is. Al deze zooi is gekomen, omdat mensen en personeels zich niet meer veilig voelen in het OV. Het wordt er uiteraard allemaal niet leuker door.

Dries Molenaar
13 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Het was vroeger net zo, het is tegenwoordig niet anders dan vroeger. Wel zijn er veel meer tere zieltjes en zijn de handhavers veel minder capabel.

Dries Molenaar
13 dagen geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

een wereld met veel te veel camera’s

Dries Molenaar
13 dagen geleden

Lekker bezig, veel te veel natuurlijk. Curieus is toch altijd dat de bodycam of andere camera’s net niet aan staan wanneer de BOA’s iemand mishandelen en aftuigen. Of de valse claims van conducteurs zijn op videao niet te confirmeren maar worden wel voor waar aangenomen. Bij de politie idem dito. Denk ook aan het fotorolletje van srebenica of recent Hawija dat digitaal toch nog bleek te bestaan.

Laatst bewerkt op 13 dagen geleden door Dries Molenaar
S.O. De Knijter
12 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ja dat overkomt je natuurlijk plotseling zo’n mishandeling door een BOA. Pas op hoor om de hoek staan ze op je te wachten.

G. van der Zwaag
10 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

vereerde volgorde. Er zijn mensen die BOA’s bij hun werk aanvallen..Let op geen verkeerd beeld schetsen. Het zijn zeker NIET de BOA’s die beginnen……