fbpx

Kantoorpersoneel NS gaan mogelijk treinen schoon maken

30 apr 2014 14:39

De Nederlandse Spoorwegen overwegen eigen kantoorpersoneel in te zetten om smerige treinen schoon te maken gedurende de landelijke schoonmaakacties. Daarmee wil het spoorwegbedrijf de overlast voor reizigers terugdringen en onveilige situaties voorkomen, liet een woordvoerder van de NS woensdag weten.

"We kijken daar serieus naar. We krijgen veel klachten binnen, zowel in de treinen als online. Op Twitter is het het meest besproken onderwerp. In de treinen bieden wij onze excuses aan voor de vieze treinen´´, aldus de zegsman.

NS begint binnenkort ook met een proef op een nog onbekend traject met afvaltasjes in de treinen. Die komen achter de netjes van de stoelen te zitten, net als in een vliegtuig. "Zo kunnen mensen zelf hun afval meenemen. We gaan kijken of dat werkt´´, aldus de woordvoerder.

NS heeft vakbond FNV en de werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche OSB opgeroepen om snel een einde te maken aan de overlast van de acties en een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen. FNV liet dinsdag weten dat deze week ongeveer 1500 schoonmakers het werk zullen neerleggen bij verschillende bedrijven verspreid door het hele land. Daarbij valt volgens FNV-bestuurder Ron Meyer te denken aan de Nederlandse Spoorwegen, Schiphol, de Belastingdienst of ziekenhuizen.

Het inzetten van kantoorpersoneel om de treinen schoon te maken vindt Meyer "niet kunnen´´. Volgens de vakbondsman moet er een echte oplossing komen in het schoonmaakconflict. "Daarom omarmen wij wel de oproep van de NS om een bemiddelaar aan te stellen.´´

Ook reizigersvereniging Rover roept alle betrokken partijen op snel tot een oplossing te komen in het cao-conflict. Net als bij NS komen ook bij Rover veel klachten binnen over zwaar vervuilde treinen. "Lege bekers, gelezen kranten, gemorste koffie en zelfs braaksel.. na een weekend met Koningsdag zijn de treinen smeriger dan ooit" vindt de reizigersorganisatie. 

Reizigersorganisatie Voor Beter OV adviseert NS om extra, grote, afvalcontainers op de stations te plaatsen zodat reizigers redelijk moeiteloos hun afval kunnen weggooien zolang de schoonmaakstaking in de treinen en op sommige stations voortduurt.

De organisatie worstelt met de vraag, hoe te reageren op de viezigheid waarmee reizigers worden geconfronteerd. "De oproep aan reizigers om hun rommel af te voeren is goed bedoeld, maar niet erg reëel. Er zijn immers geen maatregelen genomen om het elders weggooien van afval mogelijk te maken" schrijft de vereniging. 

Anders dan de vakbond staat Voor Beter OV achter het idee om kantoorpersoneel treinen te laten schoonmaken. "Daarmee komt de NS rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit" stelt de organisatie. Alhowel NS en reizogersogranisaties graag een bemiddeling zien in het conflict, zien de schoonmakers daar niets in. "Bemiddeling is onnodig. OSB blijft bereid om te komen tot compromisafspraken. Als FNV daartoe ook bereid is, dan kan het gesprek gewoon worden voortgezet´´, zo reageerde een woordvoerster van werkgeversorganisatie OSB woensdag.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *