fbpx

Kilometer Kampioen 2019 komt eraan

07 feb 2019 14:04

Treinreiziger.nl is van voornemens dit jaar de derde editie van de Kilometer Kampioen te organiseren. Opnieuw gaan we op zoek naar de meest fanatieke treinreiziger. Wie weet de meeste kilometers te maken op een dag? Dit keer is het echter de bedoeling dat de wedstrijd 18 uur gaat duren, in plaats van 24 uur.

Minder nachttreinen

“De reismogelijkheden in de nacht worden steeds beperkter. Zo is ook de nachttrein Groningen – Amsterdam afgeschaft. Het is belangrijk dat deelnemers ruimte hebben om te puzzelen, maar in de nacht zijn er nu bijna geen mogelijkheden meer”, legt initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren uit. Daarom is het voornemen om de wedstrijdduur te verkorten van 24 uur naar 18 uur. Het besluit is nog niet definitief. Geïnteresseerden kunnen via deze enquête hun mening doorgeven.

Alleen Nederland

Treinreiziger.nl wil het liefst de wedstrijd uitbreiden naar Nederland én België. Belangrijke voorwaarde is dat er een aantrekkelijk treinkaartje beschikbaar is waarmee door beide landen gereisd kan worden. “Op dit moment hebben we weliswaar begrepen van de Belgische spoorwegen (NMBS) dat ze de wedstrijd sympathiek vinden, maar het lijkt erop dat het ondersteunen hiervan geen prioriteit krijgt”, aldus Van Kuijeren. Daardoor wordt het lastig om deelnemers een aantrekkelijk treinkaartje aan te bieden. De verwachting is dan ook dat de derde editie – net als de vorige edities – beperkt blijft tot Nederland.

Trajecten één keer afleggen

Om de wedstrijd spannend te houden, zullen de regels in de derde editie afwijken van de tweede editie. De bedoeling is dat ieder spoortraject straks maar één keer meetelt. Alleen voor Zwolle – Meppel en Roermond – Sittard wordt een uitzondering gemaakt. “Dat lijkt op de regels van de eerste editie, alleen willen we wel de stempelpost erin houden”, zegt Van Kuijeren. “Maar ook deze regels zijn nog niet definitief. Belangrijk is dat deelnemers lol beleven aan deze dag, en dus zijn de meningen van potentiële deelnemers belangrijk.”

Datum

Wanneer de Kilometer Kampioen precies plaats vindt, is nog niet zeker. 15, 22 of 29 juni zijn de opties. We wachten op ProRail op informatie over werkzaamheden in de betreffende weekenden. Op ns.nl is er al enige informatie beschikbaar, en lijkt 29 juni het meest gunstig. “Als we meer informatie hebben, komen we nog met een peiling omtrent de datum” zegt Van Kuijeren.

Vorige edities

De eerste editie werd in 2015 georganiseerd, toen bedoeld als eenmalig evenement om het tienjarig bestaan van Treinreiziger.nl te vieren. 70 deelnemers deden mee. Bob Landman wist de wedstrijd te winnen door 1593 kilometer af te leggen in 24 uur. Veel deelnemers waren razend enthousiast over de wedstrijd, daarom is besloten er een tweejarig evenement van te maken. In 2017 mocht elk traject twee keer worden afgelegd, waardoor het mogelijk werd vaker met de intercity te reizen. Koen Nijbroek wist met een strakke planning en een beetje geluk de nieuwe editie te winnen. Hij legde maar liefst 1979 kilometer op een dag af. Als de nieuwe regels doorgaan, zullen de scores dit jaar zeker lager uitvallen.

Winnaar Koen Nijbroek in 2017
Winnaar Bob Landman in 2015

43 gedachten aan “Kilometer Kampioen 2019 komt eraan”

 1. Laawed schreef:

  Komt er dan ook weer een stations kampioen?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Nee, dat was bedoeld als light editie van de kilometer kampioen, maar zo light was het niet. Misschien nog een wedstrijd waar punten verzamelt kunnen worden. Maar eigenlijk overweeg ik het om bij de Kilometer Kampioen te houden. Vind je dat jammer?

   1. Laawed schreef:

    Ja, dat zou ik wel jammer vinden want het leek me wel leuk om daar aan mee te doen

   2. luc schreef:

    met de regel ”1x een traject afleggen” mag je dan wel heen en terug bijvoorbeeld van Utrecht naar Amsterdam en van Amsterdam naar Utrecht ?

 2. Erwan schreef:

  ik vind op zich niet zo erg dat van 24 uur naar 18 uur verkort is.

 3. Henk schreef:

  Moet ik 18 uur zien als een vaste tijd (bv. 6.00 – 0.00) of 18 uur na je start (dan kan 7.00 – 1.00 ook)?

  Verder heb ik er weer heel veel zin in! Het plannen kan beginnen 😉

  1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

   Flexibel. Je mag zelf je starttijd bepalen 😀 Tenminste als alles door gaat zoals gepland

   1. Anoniem schreef:

    Hildebrand, even een aandachtspuntje; mag vanuit Roosendaal naar Vlissingen en dan weer terug? Want dat is de enige spoorlijn die Zeeland rijk heeft… 😉

 4. Mattheus schreef:

  Hallo Hildebrand ik ben een fanatieke treinreiziger maar hoe gaat het dan in z’n werk? Lijkt me leuk om een keertje mee te maken.

  1. Erwin Wessels schreef:

   De vorige editie hebben mijn vriendin en ik ook meegedaan. Wij vonden het echt heel erg leuk om mee te maken. Echt een aanrader, dus doe vooral mee!

   Hoe het in zijn werk gaat: het is nu nog niet definitief. Houd vooral de berichtgeving op deze site in de gaten. Maar het komt erop neer dat je, houdend aan de definitieve regels, zoveel mogelijk kilometers met de trein moet gaan maken. Dus veel voorbereiding en vooral een heel goede planning maken.

  2. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

   Op de wedstrijddag ga je 18 uur reizen. Waar je begint, hoe laat, en waar je eindigt bepaal je zelf. Onderweg verzamel je bewijsmateriaal. Dus foto’s enzo.

  3. Mattheus schreef:

   Oke leuke uitdaging. Moet ik verder iets nog doen, als het gaat om de aantal kilometers te verzamelen?

   1. Erwin Wessels schreef:

    Dat wordt allemaal duidelijk als de regels definitief zijn bepaald en je je kunt aanmelden.

 5. Bart kromwijk schreef:

  Ik vind het wel jammer als het “maar” 18 uur zou duren. Wat het misschien wel beter maakt kwa puzzelen is om 21 uur de dag er voor te beginnen en dat je vanaf dan 6 uur hebt om aan je 24 uur te beginnen. Zo kunnen mensen uit bijvoorbeeld groningen nog in Eindhoven eindigen en diezelfde avond nog thuiskomen.

 6. Dominic schreef:

  Leuk initiatief wat ik desondanks graag aan anderen overlaat. Ben wel benieuwd naar hoe die kilometers berekend worden aanzien ik nergens (vanzelfsprekend kan dit ook aan mij liggen) kan vinden hoeveel kilometer het via het spoor is van het ene naar het andere station.

  1. Henk schreef:

   http://kilometerkampioen.nl/kilometer-afstanden/
   Aan alles wordt gedacht bij deze wedstrijd 😉

   1. Evert schreef:

    @Henk: inderdaad erg leuk, deze mooie afstandstool. Dankzij de maker van de tool kunnen we makkelijker alles per station berekenen. Maar ik heb ook 2 vragen.

    Kunnen een aantal treinstations van de lijst verdwijnen voor iets meer duidelijkheid? En soms is het nodig om een lijst “op te frissen”.

    De stations die vanaf 2016 gesloten zijn, zijn:
    * 8 treinstations op de Hoekse lijn;
    * Geerdijk (bestaat sinds 29 april 2016 niet meer en kreeg op de laatste dag veel aandacht van Treinreiziger.nl en andere media);
    * Leeuwarden Achter de Hoven (Arriva stopt hier niet meer v.a. september 2018 en word opgeheven in 2019);
    * Heerlen de Kissel (gesloten per 9 december 2018).

    Kunnen de volgende nieuwe treinstations toegevoegd worden aan deze handige tool?
    * Eemshaven;
    * Zoetermeer-Lansingerland;
    * Waddinxveen-Triangel;
    * Boskoop Snijdelwijk;
    * Zwolle Stadshagen (gaat als een wonder ergens dit jaar toch nog open! Eventueel handig voor de volgende editie van de Kilometer Kampioen in 2021!);
    * Leeuwarden Werpsterhoeke (gaat misschien open in 2020; wederom handig voor de eventuele volgende editie van de Kilometer Kampioen in 2021)
    * Grubbenvorst (zie info bij Leeuwarden Werpsterhoeke. Openingsdatum: 13 december 2020).

    1. Simulatiefan schreef:

     *Lansingerland-Zoetermeer i.p.v. Zoetermeer-Lansingerland.

 7. Hans Boersma schreef:

  Als je kiest voor 1 maal per traject, dan zou ik een uitzondering maken voor trajecten waar de trein niet stopt. Zoals bijvoorbeeld Boxtel – Eindhoven, omdat de IC niet stopt en Hoofddorp – Schiphol, omdat de IC direct niet stopt in Hoofddorp en Rotterdam – Rotterdam Lombardijen en Breda Prinsenbeek – Breda omdat de IC direct er niet stopt. Tevens zou ik de uitzondering Roermond – Sittard er in houden.

 8. Tom Struijk schreef:

  Ik ben in het bezit van het boek De Kilometerkampioen uit 1954. Het beschrijft een wedstrijd om zoveel mogelijk kilometers op een dag op het NS-net af te leggen. Een uitgave van de NS en de fabrikanten van een merk beschuit, pepermunt en pudding. Bij aankoop van deze artikelen kon je 120 plaatjes van treinen, stations, enz. sparen om in het album met de tekst te plakken. Ik was toen kind en vond het geweldig te lezen hoe de winnaar 908 kilometerbij elkaar spoorde. Heel leuk dat deze wedstrijd de laatste jaren weer gehouden wordt.

  1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

   Dat is inderdaad de inspiratiebron van de wedstrijd. Toen geschreven door A.D. Hildebrand. Nu georganiseerd door ene Hildebrand

 9. Bart C. schreef:

  Als je een traject maar 1x mag afleggen dan is 18 uur wel voldoende, het nachtnet is inderdaad eigenlijk alleen maar vervelend. Wanneer je een traject in beide richtingen af mag leggen vind ik 21 uur wel een goede middenweg.

  Over de andere dingen in je lijstje moet ik nog een paar nachtjes slapen 😛

 10. Angelique schreef:

  Jaaaa, leuk een treinkilometerkampioenschap in 2019! Voor de editie van 2017 was ik net te laat. Nu hoop ik dat het idd het laatste zaterdag van juni gaat worden want de andere 2 data kan ik helaas niet. Ik mis op de fotos en filmpjes dames die meedoen,daar mag verandering in komen.😉

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Dat zou erg leuk zijn. De vrouwen zijn inderdaad vaak in de minderheid, dus als je er paar vriendinnen mee weet te trekken, zou leuk zijn.😀

   1. Angelique schreef:

    Helaas, mijn vriendinnen voelen hier weinig voor.😉

 11. Evert schreef:

  Hallo @Treinreiziger.nl (Hildebrand),
  Heb je inmiddels een kleine update met betrekking tot welke datum het word, het aantal uren van de wedstrijd, de locatie(s) van de stempelpost(-en)en vooral duidelijkheid van Prorail met betrekking tot werkzaamheden in juni?

  Ik ben er ook niet gerust op dat er op bijvoorbeeld 29 juni alleen maar werkzaamheden zijn op het traject Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort. Kun je bijvoorbeeld op 29 juni wel met de Intercity van Amsterdam Centraal via Amsterdam Muiderpoort?

  Ook in en rondom Zwolle, Groningen en Leeuwarden zijn er dit jaar grote spoor projecten waarbij meerdere keren geen treinverkeer mogelijk is. Hoe verloopt dit in juni?

  Maar graag een kleine update over definitieve datum, stempellocatie(s) en het aantal uren . Word het 18 uur of mogen we weer 24 uur doen?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Ik wacht nog steeds op een reactie van ProRail omtrent de werkzaamheden. Ik heb vorige week al een herinnering gestuurd, maar ik zal een nieuwe poging doen.

  2. Evert schreef:

   Ik bedoelde dus met betrekking tot werkzaamheden op 29 juni 2019: Gaan de Intercity’s wel of niet van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal via Amsterdam Muiderpoort?
   Graag dus wat info, zodat het echte puzzelen en plezier hieraan kan beginnen ;)!!

   1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

    Zoals gezegd heb ik vragen uit staan bij ProRail en heb ik daar niets op gehoord. Ik weet het op dit moment dus niet.

 12. Angelique schreef:

  Prorail weet 2 jaar van te voren welke werkzaamheden er zijn. Beetje jammer dat ze er zo lang over doen om het aan jou/jullie te laten weten. Mijn man werkt bij Prorail op Amsterdam cs en zal hem even polsen bij wie je het beste kan vragen over de werkzaamheden zodat je eindelijk antwoord krijgt.

  1. Evert schreef:

   @Angelique: Dat word zeer gewaardeerd door de fanatieke puzzelaars onder ons ;)!

 13. Angelique schreef:

  Zoals ik het nu kan zien rijden alleen de internationale treinen (ice en thalys) een andere dienstregeling, de ns treinen zouden wel moeten rijden. Nog 100%zeker weet ik dit niet. Dat weet ik morgen pas. Amsterdam-utrecht ed zijn precies de werkvelden van mijn man.☺ maar ook hij weet niet alles, maar wel meer dan jij en ik.

 14. Angelique schreef:

  Helaas. Man heeft geheimhouding dus als hij al wat weet, mg hij niets zeggen. Wat hij wel kon zeggen is dat het wel al bekend is bij Prorail wanneer er werkzaamheden zijn, maar dat zij dit pas max. Twee maanden van te voren bekend hoeven te maken. Hij adviseerde via zowel ns als prorail nogmaals een vraag in te dienen en dan hopen dat ze antwoord willen geven. Niet het antwoord wat wij puzzelaars willen lezen…

 15. Jarmo De Beus schreef:

  Wanneer begint de inschrijving

 16. tim schreef:

  hoe moet ik mij dan inschrijven

  1. Erwin Wessels schreef:

   Inschrijven kan nu nog niet. Ik verwacht dat zodra de definitieve regels en datum bekend zijn, de mogelijkheid tot inschrijven er komt. Houd deze site daarvoor goed in de gaten.

 17. Henk schreef:

  Dus nu ongeveer de regels van 2015. Toen had de winnaar in 24 uur 1593 kilometer. Nu mogen we 3/4 van die tijd reizen. Dat zou betekenen rond de 1200 kilometer. Ben benieuwd of mijn logica op gaat.

  1. Henk schreef:

   Na wat vroegtijdig rekenwerk, zonder rekening te houden met stempelen, werkzaamheden, etc., denk ik dat de genoemde 1200 kilometer aan de lage kant is geschat. We zullen zien waar het wel op uit gaat komen.

 18. Fernando schreef:

  Ik wil dit jaar voor het eerst meedoen het is niet leuk dat je maar 18 uur ik zeg 24 uur en van elk traject 1 keer meetelt ik zeg 2 keer vreselijk jammer en irritant Ik zeg de zelfde spel regels als in 2017

 19. Angelique schreef:

  Is er inmiddels al meer bekend? Is erg stil hier…

  1. Erwin Wessels schreef:

   Wel wat meer bekend, de definitieve invulling is er nog niet helemaal.

   – België gaat definitief niet door, een product als een dagkaart wordt door de Belgen niet als haalbaar geacht.
   – De datum wordt definitief 29 juni.
   – Het wordt definitief geen 24 uur-editie
   – Het is (vooralsnog) onzeker of we een 1e klas dagkaart kunnen aanbieden.

   (Bron: update mail 08-04-2019 van Hildebrand)

 20. Angelique schreef:

  En, kan er al ingeschreven worden? Hoe kom ik aan updates? Heb me wel ingeschreven dat ik op de hhoogte gehouden wil worden..

 21. Henk schreef:

  Het eerste trainingsrondje is achter de rug.
  Samen met mijn jongste zoon, die dit jaar de jongste deelnemer wil zijn, een rondje van een uur of 6 getreind. Nou moet hij nog het boek lezen voordat hij mee mag doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *