‘Klimaatticket zou Nederland € 4.000 per reiziger kosten’

In Oostenrijk kunnen reizigers sinds oktober voor omgerekend € 3 per dag onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Het zogenoemde Klimaticket is in een maand tijd 100.000 keer aangeschaft. Een succes dus. Zou zoiets ook voor Nederland interessant kunnen zijn?

Beter voor het klimaat

Die vraag stelde D66’er Faissal Boulakjar aan staatssecretaris (en partijgenoot) Steven van Weyenberg. “Een interessant besluit” zo noemt Van Weyenberg de introductie van het Oostenrijkse klimaatticket. “Ik ben benieuwd wat dit in de praktijk gaat betekenen voor het OV-gebruik in Oostenrijk.”

De redenering is dat het openbaar vervoer (OV) het duurzaam alternatief moet zijn voor bijvoorbeeld de auto. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het is voor het klimaat. En daarom is er gekozen voor een scherpe prijs. Eerder bleek een dergelijke aanpak in Wenen al zijn vruchten af te werpen.

Belastingbetaler

De staatssecretaris benadrukt dat de kosten uiteindelijk door iemand betaald moeten worden. “Als we het initiatief overnemen zoals in Oostenrijk is vormgegeven, moet er in de Nederlandse situatie naar schatting zo’n 4.000 euro per persoon door de belastingbetaler worden bijgelegd.”

In Nederland zijn er proeven geweest met lokaal gratis openbaar vervoer. Ook zijn automobilisten wel eens beloond die thuis bleven of de trein namen. “Uit eerdere experimenten bleek geen aantoonbaar effect op de filedruk. Mensen die reeds gebruik maken van het OV gaan meer gebruik maken van het OV” schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

OV Vrij gestopt

In Nederland wordt een OV-jaarkaart tegenwoordig niet of nauwelijks meer aangeboden. Eerder bestond er een OV Vrij-abonnement, maar dat product was niet voor iedereen aantrekkelijk. De vervoerders zijn dan ook tot het oordeel gekomen dat er onvoldoende vraag was naar een dergelijke kaart. En dat terwijl het twintig jaar geleden – voor de invoering van de ov-chipkaart – juist een goedlopende kaart was.

Sinds 1 maart is OV Vrij niet meer voor consumenten beschikbaar. Wie nu onbeperkt met trein, bus, tram en metro wil reizen, moet fors in de buidel tasten. Om onbeperkt met de trein te kunnen reizen, moeten reizigers € 356 per maand betalen. Wie ook onbeperkt met de bus, tram en metro wil kunnen reizen, moet nog eens € 306,35 betalen voor een landelijk netabonnement. Dat komt neer op in totaal € 662 per maand. Omgerekend naar jaarbasis dus € 7.944 per jaar*.

De Nederlandse vervoerders hebben eerder beloofd dat er meer structuur zou komen in het abonnementsaanbod. Zo beloofden de vervoerders in 2013 dat een menukaart zou worden uitgewerkt om een samenhangend aanbod te stimuleren. In 2014 had er een gefaseerde invoering moeten komen. Maar de vervoerders hebben uiteindelijk nooit een menukaart opgeleverd. Anno 2021 lijkt met de afschaffing van het OV Vrij-abonnement de invoering juist verder weg dan ooit.

Belofte uit 2013 (afkomstig uit ‘Samen op Reis’):

Nederland relatief duur

Het bedrag van € 7.944 om onbeperkt door Nederland te kunnen reizen is aanzienlijk hoger dan de Oostenrijkers nu hoeven te betalen. Met het nieuwe Klima-ticket zijn reizigers in het Alpenland nu € 1095 kwijt om een jaar onbeperkt te kunnen reizen met het ov. In Luxemburg is zelfs heel het openbaar vervoer gratis. In België is een reiziger € 3286 kwijt voor een jaarabonnement voor de trein. Wie ook met de bussen en trams van De Lijn, MIVB en de TEC wil kunnen reizen komt op een totaal van € 4407.

Staatssecretaris Van Weyenberg noemt in de Kamerbrief ook Duitsland, dat geen landelijk afgekocht reisrecht voor al het OV kent. “Wel biedt de Deutsche Bahn de zogeheten Bahncard 100 aan, die je een jaar lang onbeperkt toegang geeft tot alle treinen van alle vervoerders in Duitsland. Kosten hiervoor zijn (..) €4.027,- per jaar voor 2e klas” schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Hij vervolgt: “Er zijn ook deelstaten waar voor het regionale OV afgekochte reisrechten gekocht kunnen worden. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen kost een jaar onbeperkt reizen met alle OV-modaliteiten (inclusief alle regiobanen) € 2.920 (2e klas) (..) per jaar.”

* Bij een jaarabonnement wordt er bij bus, tram en metro slechts tien maanden in rekening gebracht. Dat is niet in dit prijsvoorbeeld meegenomen.

This post was last modified on 18 november 2021 00:19

Bekijk reacties

 • In Duitsland zit ander OV deels ook inbegrepen in de Bahncard 100. Hier hebben reizigers binnen praktisch alle middelgrote steden de mogelijkheid om van bus, tram en metro gebruik te maken doormiddel van het Cityticket dat aan de Bahncard 100 gekoppeld zit.

  • Daarnaast geeft de BahnCard korting op veel regionale busverbindingen. Zo ben ik ooit van Emmelshausen (einde van het bergboemeltje vanaf Boppard) naar Koblenz gereisd, met de bus. Kostte 5,60 maar met BC had ik hem voor 4,20. Deze "DB Rhein-Mosel-Bus" rijdt daarbij grotendeels over de snelweg.

 • Het OV vrij abonnement zou meer succes kunnen hebben in de vorm van Dal- en weekendproduct kunnen hebben.

  • Sorry voor het dubbel plaatsen van "kunnen hebben". Grammatica en spelling zijn in de opmerkingen niet te wijzigen.

  • In welke zin zou dat meer succes kunnen hebben? Als in 'dan zou ik dat voor mijzelf wel interessant zijn', want dan kan ikzelf goedkoop overal naartoe?

 • Quote:

  In Nederland zijn er proeven geweest met lokaal gratis openbaar vervoer. En ook zijn automobilisten wel eens beloond die thuis bleven of de trein namen. “Uit eerdere experimenten bleek geen aantoonbaar effect op de filedruk. Mensen die reeds gebruik maken van het OV gaan meer gebruik maken van het OV” schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

  Gratis reizen zorgt in ieder geval voor dat (te)veel de trein nemen. Zoals bleek op 8 december 2012. De lange gekoppelde DDZ waren bomvol.

  http://www.hanzelijn-hattem.nl/nieuws/383/45000_reizigers_pakken_de_trein_op_de_open_dag_/

 • Quote:

  De staatssecretaris benadruk dat de kosten uiteindelijk door iemand betaald moeten worden. “Als we het initiatief overnemen zoals in Oostenrijk is vormgeven, dan moet er in de Nederlandse situatie naar schatting zo’n 4.000 euro per persoon door de belastingbetaler worden bijgelegd.”

  Daar geeft de staatssecretaris het kern van de probleem al aan. Het geld moet linksom of rechtsom ergens vandaan komen. Goedkope OV klinkt mooi. Maar als bij de meeste Nederlanders bij de inhoudingen van hun loonbrief hoger wordt en de netto loon minder wordt is maar afwachten hoeveel Nederlanders enthousiast zijn over een goedkopere OV. En de meeste Nederlanders zijn niet uit hun auto te krijgen ondanks heffingen, files e.a.

  • Het geld probleem is op te lossen door de invoering van tolheffing op de snelwegen en de opbrengst bestemmen voor het OV. Bijkomend voordeel is, dat dan minder geld voor wegenaanleg nodig is.

   • Tolheffing helpt niet. Het is kostbaar en voorheen is al uitgerekend dat het ondoenlijk is dat op te starten. Veel mensen moeten van de auto gebruik maken vanwege hun werk (vertegenwoordigers en anderen). Beter is meer geld in goedkope treinkaarten te stoppen.

    • Er zijn steeds meer partijen, ook in de transport sector die juist erg geloven in een kilometerheffing. Het zit juist anders in elkaar. Mensen zijn bereid om circa 45-60 minuten van hun werk te wonen. Als je alleen paard en wagen hebt ga je niet in Rotterdam wonen en in Amsterdam werken. Dat wordt wel serieus een optie als er een snelle trein is of een goede optie is om snel met de auto te komen. Daarom zorgt nieuw asfalt meestal toch weer voor files. Door afnemende reistijden zijn dan mensen elders bereid om langere afstand af te leggen en ontstaan er weer files. Beprijzen zou dit kunnen doorbreken.

    • @Theo,
     Rekeningrijden kan, maar de VVD is vierkant tegen.
     Er zijn veel meer mensen op de weg die wel een alternatief hebben dan vertegenwoordigers.
     De trein is nu al een stuk goedkoper dan de auto. De trein moet gewoon sneller dan nu. Zie de IntercityDirect tussen Amsterdam en Rotterdam

    • Tolheffing zal er zeker komen.
     Als er steeds meer electrisch gereden gaat worden loopt de belastinginkomsten uit brandstof terug.
     Dat is dan terug te verdienen met een kilometerheffing.

 • Quote:

  In Oostenrijk kunnen reizigers sinds oktober voor omgerekend € 3 per dag onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Het zogenoemde Klimaticket is in een maand tijd 100.000 keer aangeschaft. Een succes dus. Zou zoiets ook voor Nederland interessant kunnen zijn?

  Gaat in Nederland niet werken. Heeft vooral met de geografie en mentaliteit te maken in Nederland. In Oostenrijk zijn de treinen sneller dan de auto in hun bergachtige landschap. Tussen Wenen - Salzburg is de Railjet sneller. Weet niet hoeveel tolwegen ze daar hebben. Dat kan ook een factor zijn.

  In Nederland zijn de Nederlanders niet uit hun auto te krijgen. Ze klagen over de dure OV tickets. Maar ze zullen absoluut geen extra belasting willen betalen. En de reistijden met de huidige Nederlandse spoornet is zodanig dat de trein vaak geen alternatief is. Met uitzondering van spitsuren. Alleen tussen Schiphol - Rotterdam via HSL is de trein een echte concurrent qua reistijd. Eén van de dichtste spoornetten in Europa/wereld dient vooral als alternatief voor de auto.

  • Ook in Oostenrijk is de trein geen alternatief.
   - veel spoorlijnen zijn enkelsporig en kennen een twee uurs of onregelmatige dienstregeling
   - daar waar goede spoorlijnen liggen, daar liggen ook goede tolvrije autowegen
   - buiten de grote steden en hun directe omgeving is een uursdienst indien mogelijk normaal
   - de baanvakken zijn erg bochtig en hebben vaak een lage baanvaksnelheid van 80 kmh
   - belangrijke hoofdassen onderdeel van het IC netwerk zijn deels enkelsporig, Arlbergbahn, Tauernbahn, Phyrnbahn
   - aanvullend OV, zoals interlokale bussen, is er nauwelijks en rijdt naar behoefte en vaak onregelmatig

   Natuurlijk is het ticket een groot succes in de regio's met een S-bahn. Dan praten we over Wenen, Salzburg, Inntal of Bodensee regio. De stedelijke OV netten zijn goed tot uitstekend.

   De spoorwegen in Oostenrijk zijn niet te vergelijken met die in Zwitserland.

   • @Rudy
    In Oostenrijk is men druk aan de gang met een snelle trein van Wenen via Graz naar Klagenfurt. Vooral het stuk tussen Graz en Klagenfurt is spectaculair met de 32 kilometer lange Koralm Tunnel. Dit is een stuk korter dan de A2 die zich met tal van bochten via een omweg door het gebergte slingert. Hier gaat de trein het overduidelijk winnen van de auto.
    zie het kaartje: https://de.wikipedia.org/wiki/Koralmtunnel#/media/Datei:Karte_Koralmtunnel.png

    • HSL Graz - Klagenfurt is een missing link in Oostenrijk. Zoals tussen Zwolle - Lelystad vele jaren geen spoorlijn was waardoor Lelystad vele jaren een kopstation was.

     En dankzij HSL Graz - Klagenfurt kan eindelijk snel en rechtstreeks sneller tussen Wenen - Venetië/Milaan gereden worden. Als de Brennerbasistunnel gereed zal de Railjet concurrerend zijn met de vliegtuig.

    • Dit is het hoogst noodzakelijke en veel te late herstel van het spoorwegnet na de eerste wereldoorlog. De lijn Graz - Klagenfurt liep oorspronkelijk via Marburg (Maribor). Echter deze verbinding lag na de oorlog deels in Joegoslavië. Ja, de Oostenrijkers hebben meer dan 100 jaar op deze verbinding kunnen wachten. Een voortvarende aanpak is wat anders.

     Verder is deze verbinding bedoeld voor Internationale as Polen/Tjechië/Slowakije - Wenen - Graz - Klagenfurt - Italië

    • Het werd vroeger niet voortvarend aangepakt, maar nu wel. Het is echt een complex project, dat als voorbeeld kan dienen.

  • Mijn ervaring is dat het Duits-sprekende deel van de bevolking, vooral in de Alpenregio, meer begaan is met milieu en klimaat dan de gemiddelde Nederlander. Iets van "een probleem dat we samen op moeten lossen", versus het voortdurend naar anderen wijzen, of "ja, we hebben een probleem maar ik wil nog wel van mijn vrijheden kunnen blijven genieten".

   Zo'n Klimaticket wordt in AT dan ook gezien als een mogelijkheid, een kans. In NL eerder als "ik ga geen geld uitgeven aan een product dat ik toch niet gebruik".

   @Hanzeboog: Oostenrijk kent een tolvignet.

   @Rudy: Oostenrijk heeft dan ook maar half zo veel inwoners als NL. Bevolkingsdichtheid is lager, vraag is lager, terwijl de exploitatiekosten van het spoorbedrijf vergelijkbaar zijn.

   • Diverse lijnen door de bergen in Oostenrijk zijn enkelsporig. Gewoon, omdat er slechts ruimte is voor een spoor. Verder zijn die gebieden in de bergen dunbevolkt zodat geen drommen van passagiers die onderweg moeten uitstappen te hoeven worden.
    Ook in Zwitserland zijn veel enkelsporige bergtrajecten. Om verder ruimte te besparen zijn in Zwitserland veel bergsporen als smalspoor aangelegd. Er gaat bijvoorbeeld normaalspoor tot Chur en Interlaken-Ost. Daar stap je over op smalspoor.

    • Deze argumenten zijn niet erg geloofwaardig.
     - Er wordt niet enkel spoor aangelegd omdat er ruimtegebrek is. Een vierbaans autoweg is veel breder dan een enkelsporige lijn. Er wordt nauwelijks nieuw enkel spoor aangelegd. Enkel spoor was simpelweg een flinke kostenbesparing.
     - Ook smalspoor als ruimtebesparing is onzin. Smalspoor heeft krappere bogen en kan daardoor beter de bergen volgen. Dit bespaart veel dure bruggen en tunnels. Het was gewoon botte kostenbesparing. Er wordt nauwelijks nog nieuw smalspoor aangelegd. Oostenrijk heeft nagenoeg al zijn smalspoor opgeheven, dit in tegenstelling tot Zwitserland.
     - In Zwitserland zijn de meeste doorgaande bergtrajecten dubbelsporig (Gothard en Simplon); dit in tegenstelling tot Oostenrijk. Enkel spoor komt hoofdzakelijk voor bij lokale lijnen

 • OV jaarkaart is voor mij als vaste klant hier hoe langer hoe slechter geworden eerst kon je korting krijgen als je het bedrag in een keer betaalde en Mijn hond kon gratis mee.. de NS heeft schijnbaar een ontzettende hekel aan zijn klanten want ineens werd er om een lachwekkend argument nu gevraagd 3 euro deriig voor de hond per dag te gaan betalen En nu gaat d het overig vervoer van de ov jaarkaart af dus moet je dat ook apart gaan betalen en dan als laatste dit jaar wordt het hondenabo leesdagkaart een euro duurder als je deze aan het loket of via de automaat koopt. Reiziger staat nog steeds op no 1 een grote schande en een abo voor ouderen is er geeneens want een dalkaart is op sommige tijden niet geldig ja in het weekend maar dan liggen vaak delen van het spoorlijnen eruit door werkzaamheden. Al met al diep triest

  • NS is geen staatsbedrijf meer die automatisch bijgevuld wordt als het schulden heeft. Dat was de oude NS.

   De privatisering heeft ervoor gezorgd dat NS het vooral verrekend via zijn klanten. Waardoor het zichzelf soms in de vingers snijdt omdat hun abonnementen ineens duurder wordt. Terwijl ze juist van hun klanten afhankelijk zijn.

   • 1) NS is nooit een staatsbedrijf geweest.
    2) NS is dus ook niet geprivatiseerd.
    3) Ook voor de splitsing van NS stond de overheid niet garant voor exploitatietekorten.

    • @Otto: dan zou de oude NS heel veel te maken moeten hebben gehad met treinuitval door achterstallig onderhoud, een nationaal treinsysteem dat uitvalt bij 1 a 2 cm sneeuw, of jaarlijkse issues met bladeren.

  • Hond gratis mee? Al sinds jaar en dag betaal je gewoon voor een hond in de trein, tenzij het beestje in een tas zit. Dan heb je geen hondenkaartje nodig.
   Een hondenkaartje is een dagkaart. Hiermee mag de viervoeter de hele dag mee kriskras door heel Nederland.
   Er zijn honden van 80 kilo. Ik weeg minder.
   Zal het hondenbeleid van de NS veel passagiers uit de trein jagen? De volgende geluiden komen uit de inspraak: waf woef, woef waf.

  • Er word juist een nieuw smalspoor traject aan gelegd.
   Van Meiringen via Innertkirschen naar Andermatt.
   Dit is een verbinding tussen de Zentralbahn en de Matterhorn Gotthardbahn

  • Er word juist een nieuwe smalspoorlijn aangelegd. Deze lijn verbind Meiringen via Innertkirchen met Andermatt. Deze lijn verbind de Zentralbahn met de Matterhorn-Gotthardbahn. Tevens word deze tunnel ook gebruikt om hoogspannings kabel door de berg te leggen om de energie voorziening beter te verdelen.

 • De trein is helemaal niet duur ten opzichte van de auto. Als je alle vaste en variabele kosten voor een auto doorberekend dan kom je 39 cent per kilometer voor een miniklasser en 70 cent voor een een middenklasser. Bronnen: ANWB en NIBUD.
  betekent dus voor een rit van Utrecht naar Amsterdam met een middenklasser 28 euro.Enkele reis. Daar reis je met twee mensen comfortabel voor in de eerste klas tegen vol tarief, terwijl er tal van aantrekkelijke kortingen zijn.
  Nadeel van de trein is, dat de trein vaak niet snel genoeg is.
  Inderdaad: de IC-direct tussen Amsterdam doet het goed. Blijkbaar heeft men daar zelfs een toeslag voor over.
  Vooral dus inzetten op meer snel spoor.

  • 200 km p/u spoor zal in Nederland een succes worden als er geen Fyra tarieven (60% toeslag) gevraagd worden. Gelukkig is de toeslag beperkt tot maximaal 30%. En dat alleen op de HSL Schiphol - Rotterdam.

   De overheid en spoorvervoerder moeten ervoor zorgen dat de trein een goed alternatief is voor de auto door de tarieven betaalbaar te houden.

   Helaas wil deze Rutte kabinet geen Lelylijn of A 1 spoorlijn aanleggen.

   • @Hanzeboog2012
    Dit zegt het verkiezingsprogramma van de VVD over de Lelylijn:
    "Goede verbindingen tussen stad en regio. Verschillende opties, zoals de Lelylijn en het
    doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp worden bekeken. Daarin worden ook internationale treinverbindingen meegenomen."
    Andere partijen aan de onderhandelingstafel spreken zich wat duidelijker uit. Vooral de ChristenUnie.
    Kortom, zet de druk erop.

  • Nederland is te klein voor snel spoor. Dat gaat alleen werken als er een internationale component is. Als Parijs, Brussel en Londen niet hadden bestaan, was er geen snel spoor Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen gekomen.

   Omgekeerd is een internationale component geen garantie voor snel spoor. Kijk maar naar de ICE, die kan pas na Siegburg/Bonn behoorlijk "gas geven", en dat ook maar voor een ruim halfuurtje.

   Natuurlijk, je zou kunnen zeggen, als je 200 km/u snelle treinen hebt, leg dan ook 200 km/u snel spoor aan. Dat is echter duur en de vraag voor dergelijk snelle verbindingen is binnen NL te laag. De afstand tussen de stations is te kort en stations overslaan betekent dat mensen er langer over doen voordat ze bij een "HSL-station" zijn.

   • @Oscar
    Er komt steeds meer behoefte aan mobiliteit
    Als je niets doet aan echte verbetering van het spoor, dan moet je nieuwe wegen aanleggen, of bestaande wegen voor de zoveelste keer drastisch uitbreiden. Dat kost ook een gigantische bom duiten.
    Wegen nemen veel meer ruimte in beslag dan rail om de dezelfde hoeveelheid mensen te verplaatsen. Een strook op een autosnelweg heeft een capaciteit van 2200 auto's per uur. Met de nieuwste beveiliging kan een spoor ruim 20.000 reizigers per uur een riante zitplaats bieden. Klapstoeltjes niet eens meegerekend.
    Willen we onze klimaatdoelstellingen halen, dan moet ingezet worden op fiets en rail.

   • Kijk naar de IC-direct tussen Amsterdam en Rotterdam.
    HSL-stations komen natuurlijk alleen op belangrijke concentraties. Gewone Intercity's kunnen blijven rijden zoals ze nu doen.
    Het probleem van de Duitse ICE is, dat deze wel snel kan, maar het onvoldoende doet. Verder stopt deze trein te vaak op te kleine stations.

  • Als je niet naast Utrecht CS woont en niet direct naast het Amsterdamse station moet zijn of andersom, moet je ook de kosten van voor en natransport rekenen en de reistijd die er dan ook nog bijkomt.

   • Dat hoeft niet veel te zijn. Met de auto moet je ook rekeningen houden met parkeerkosten. Als ik een auto zou aanschaffen, krijg ik niet eens een parkeervergunning bij mij in de buurt. Dan moet ik dus met het OV of de fiets naar de auto, of iedere keer geld in de automaat stoppen

    • Dat ligt aan het begin en eindpunt van de reis. Ik heb elke dag 5 kwartier enkele reis nodig om op kantoor te komen. Een reis die 2x per uur kan. Dus als er iets misgaat ben ik een half uur langer onderweg. Met de auto duurt dezelfde reis 55 minuten en met file 75 minuten. Dus ja, de auto wint het op basis van reistijd. Financieel is de trein nog net ietsjes goedkoper, maar het break-even-point is inzicht.

    • Uitzonderingen bevestigen de regel.
     Lang niet alle mensen in de file hebben geen alternatief.
     Natuur kan veel verbeterd worden aan het spoor in plaats van de heilloze nieuwe wegen, die uiteindelijk weer vastlopen.

 • Er wordt even vergeten dat het openbaar vervoer niet overal komt, vooral in plattelandsgemeenten. En even boodschappen doen in de buurt is er dan ook niet bij (niet iedereen kan nog fietsen of kan zware tassen tillen). Hoewel het leuk lijkt, is het toch niet zo aantrekkelijk. In ieder gaval zou het ov sneller maken en goedkoper al helpen mensen in de trein te krijgen.

  • De geïntegreerde FMN vervoerders (Arriva, Keolis, Breng, Connexxion) willen kostendekkend werken. Dan zijn afgelegen plattelandsgemeenten niet zo aantrekkelijk voor ze.

   De OV sneller maken door verbeteren van mobilteitsketen zou winst zijn. Dat gaat marginaal helpen. Niet dat automobilisten massaal overstappen op de trein. Maar de drempel voor degenen die geen auto hebben wordt wel minder.

  • Denk ook aan het dreamteam: fiets en trein. Kijk eens naar de provincie Groningen met veel dunbevolkte gebieden. 85% van de bevolking van deze provincie woont op fietsafstand van een station. Als Stadskanaal een station krijgt en de Sprinters op de Lelylijn ook stoppen in Leek worden dat er nog meer.

   • Er kunnen zat mensen fietsen. De e-bike maakt het voor mensen voor wie dat moeilijker wordt een stuk gemakkelijker.

    • Daar had ik niet aan gedacht. Met gewone fietsen hebben de meesten geen moeite mee om 5 - 10 km te fietsen. Met elektrische fietsen kan de (grotere) afstanden eenvoudiger en comfortabeler afgelegd worden.

 • Snap het uitgangspunt van een alles inclusief kaart niet echt: als je dagelijks een zelfde traject aflegt is een traject kaart een optie. Als avontuurlijke of gevarieerde reiziger is het precies pas als je gewoon alleen betaald voor wat je reist. Qua reistijd en comfort in de min TOV auto, maar afhankelijk van auto klasse wel goedkoper.

  • Het probleem is meer dat er geen geïntegreerde trein- en bustarieven zijn wat het OV extreem duur maakt.

  • De meeste mensen die dagelijks hetzelfde traject afleggen wonen en werken niet op een station. Als je dagelijks met een bus/tram/metro tussen huis en station A reist en met een andere bus/tram/metro tussen station B en werk, moet je drie losse abonnementen aanschaffen. Dat is opgeteld veel duurder dan één abonnement voor een vergelijkbare reisafstand zou zijn. Bij andere treinvervoerders bestaan wel aantrekkelijke gecombineerde bus-treinabonnementen, maar bij NS is de deur-tot-deurreis een graag gebezigd hol praatje. Een landelijke alles-inclusief-kaart past inderdaad niet bij het reisgedrag van vaste reizigers, maar een passender reisproduct (bijvoorbeeld een trajectabonnement inclusief bus/tram/metro tot x zones rondom de beide eindstations van dat trajectabonnement) bieden ze niet aan.

   • Veel mensen kunnen ook op de fiets naar het station. Zie mijn voorbeeld de provincie Groningen. Dagelijks een beetje bewegen en wat frisse lucht kan geen kwaad. Gewoon meer aantrekkelijke fietsroutes aanleggen van woongebieden naar stations en werkgebieden naar stations.
    Bij de planning van nieuwe spoorwegen, zoals de Lelylijn ook woon- en werkgebieden planen bij de stations.

    • Ze kunnen misschien wel op de fiets maar de meesten hebben daar geen zin in en gaan dan dus liever met de auto.

    • Op basis van die redenering zou je elke stadsbus kunnen afschaffen. Ik heb niets tegen de fiets. Desalniettemin vind ik het ontbreken van een gecombineerd OV-trajectabonnement rondom NS-trajecten een gemis.

    • Mensen hebben ook bagage he. Die hebben geen zin in gezeul op de fiets. De meesten niet. Dan is de auto snel gepakt en altijd droog.

    • Het overgrote deel van de treinreizigers heeft geen bagage bij zich en tijdens het overgrote deel regent het niet.

    • @anoniem.
     Je komt met allemaal gezochte argumenten. De grote bulk die dagelijks moederziel in hun voertuig met vier/vijf zitplaatsen zorgt voor de file-ellende heeft wel een alternatief, maar niet de creativiteit om er over na te denken.

 • Loopt men niet een beetje op de zaken vooruit?

  Grote kans dat een klimaatticket niet eens (significant) gunstig uitpakt voor het klimaat: andere auto's nemen de plaatsen in van mensen die hun auto laten staan (geïnduceerde vraag), en er worden nieuwe reizen gemaakt die anders niet gemaakt zouden worden.

  • Gewoon het autorijden onaantrekkelijker maken.
   In ieder geval rekeningrijden invoeren.
   In de trein is feitelijk al een spitsheffing, doordat in de spits de dalurenkaartjes niet geldig zijn.

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

1 dag terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

4 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

5 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

5 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

5 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

6 dagen terug