fbpx

Koninginnedag 2011: regels en adviezen dienstregeling NS

25 apr 2011 11:16

Tijdens Koninginnedag zijn er weer allerhande evenementen door het hele land, met als grootste publiektrekker de hoofdstad Amsterdam. Om iedereen zo soepel mogelijk door het land te vervoeren, is met name rond Amsterdam de dienstregeling aangepast. Veel kwartierdiensten worden langer doorgereden en internationale treinen rijden niet naar Amsterdam.

Alcoholverbod
In treinen en stations geldt een algeheel alcoholverbod, er wordt ook geen alcohol verkocht in de stations. Deze regeling is van kracht vanaf 29 april 19 uur tot 1 mei 7 uur.

E-ticket
Op veel stations ontstaan rijen bij de kaartautomaten. Deze kunnen ontlopen worden door een E-ticket te gebruiken.

Bagagekluizen
De bagagekluizen van de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Haarlem en Eindhoven zijn gesloten om veiligheidsredenen.

Noodremtrekken en spoorlopen
Hier wordt zwaarder op gecontroleerd na de ontstane chaos van vorig jaar. Beide overtredingen kosten 200 euro, die direct via de pin afgerekend moeten worden.

Soms handig om niet naar Amsterdam Centraal te reizen
Reizigers uit de richting Utrecht worden aangeraden te reizen naar Amsterdam Amstel. Hun treinkaartje is vervolgens ook geldig in de metro tussen dat station en het centrum. Reizigers uit de richtingen Leiden, Haarlem, Noord-Holland en Amersfoort worden geadviseerd gewoon naar Amsterdam Centraal te reizen.

Reizigers naar het Museumplein en het Vondelpark worden aangeraden vanuit de richtingen Utrecht, Schiphol, Leiden en Noord-Holland te reizen naar Amsterdam Zuid. Reizigers uit Noord-Holland kunnen gebruikmaken van de metro op vertoon van hun treinkaartje tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Zuid.

OV in Amsterdam – speciale evenementenkaart
Het OV in Amsterdam is op Koninginnedag niet gratis. Treinreizigers kunnen met hun ticket wel gratis reizen tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Zuid en Amsterdam Amstel en het centrum. Voor de andere reizigers verkoopt het GVB een speciale evenementen-OV-chipkaart. Deze kost 5 euro en kan de hele dag gebruikt worden in alle lijnen van het GVB, inclusief nachtlijnen.

Bovendien is deze evenementenkaart festival-proof: bij vergeten van het uitchecken blijft de kaart werken!