fbpx
Foto: archief

Koningsdag zorgt voor tienduizenden extra reizigers

26 apr 2014 13:13

Zo´n 270.000 mensen hebben er zaterdag voor gekozen om met de trein naar Amsterdam te gaan om daar Koningsdag te vieren. Dat blijkt uit cijfers van de NS. De spoorwegmaatschappij spreekt van een vergelijkbaar aantal bezoekers als bij Koninginnedag in de jaren 2011 en 2012. Vorig jaar was er geen Koninginnedag, omdat toen de troonswisseling plaatsvond.

,,Inmiddels gaan mensen alweer naar huis´´, meldt een woordvoerster van NS. "Dat zien we eigenlijk op alle stations.´´ De eerste evenementen zijn afgelopen en de laatste feesten vinden in de loop van de avond hun einde. NS blijft nog tot laat doorrijden om ook de bezoekers van die evenementen naar huis te brengen.

NS zet ook langere treinen dan gebruikelijk in. Dat is volgens de woordvoerster niet zozeer vanwege de drukte, maar maakt gewoon deel uit van de Oranjedienstregeling die de NS aanhoudt. Mede door de aanpassing van de dienstregeling kende de NS tot dusver weinig problemen in Amsterdam.

Eindhoven, waar traditioneel ook veel mensen afkomen op de Oranje-evenementen, zag zo´n 64.000 mensen met de trein komen. Om Breda te bereiken maakten ongeveer 31.000 feestvierders gebruik van de NS. In Breda vindt het muziekspektakel van Radio 538 plaats. Dat is voor het eerst. Andere jaren vond het feest tijdens Koninginnedag nog plaats op het Museumplein in Amsterdam.

(c) ANP