fbpx

Koninklijke familie per trein op tijd in Kopenhagen

Op tijd voor de afspraak arriveerden H.M. de Koningin, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima vanochtend per Koninklijke trein op het centraal station van Kopenhagen om de feestelijkheden ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Deense Koningin bij te wonen.

Waar normaal weken van voorbereiding vooraf gaan aan een rit met de Koninklijke trein, moest deze operatie nu in een aantal uren gerealiseerd worden. Het verzoek om per trein naar Kopenhagen te reizen kwam van het hof als gevolg van de sluiting van het luchtruim door de vulkaanuitbarsting op IJsland.

Donderdag
H.M. de Koningin was woensdag nog aanwezig tijdens de opening van de tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen. Zij arriveerde met de Koninklijke trein en liet deze achter om tentoongesteld te worden tussen diverse Nederlandse en buitenlandse Koninklijke rijtuigen. Gisteren werd de trein in allerijl weer opgehaald door NS en voorbereid om de lange reis te maken.

Vertrokken
NS klaarde de klus in samenwerking met ProRail, CityNightline, de Duitse en de Deense spoorwegen en vele andere instanties. Gisteravond om 19.00 uur vertrok de Koninklijke trein. NS president-directeur Bert Meerstadt deed het koninklijk gezelschap uitgeleide vanuit de Koninklijke wachtkamer op station Amsterdam Centraal: “Dit is een mooi voorbeeld van onze dienstverlening waar NS voor staat. Het is een uitdaging en een plezier om deze reis met alle betrokkenen mogelijk te maken”.

Spoorwegmuseum
Vanaf de komende week zal het koninklijk rijtuig met zo’n 2000 extra kilometers op de teller weer te zien zijn in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen duurt tot 15 september.