fbpx

Koperdiefstal verstoort treinverkeer Alphen – Woerden

(Novum) – Koperdieven hebben donderdagnacht tachtig meter bekabeling gestolen langs het spoor in Nieuwerbrug (traject Woerden – Bodegraven). Het treinverkeer lag door de diefstal een paar uur stil, maar de stremming is inmiddels verholpen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft een grote zoekactie op touw gezet om de daders te vinden.

De koperknippers werden rond 02.00 uur gestoord tijdens hun bezigheden door monteurs. Die waren naar de spoorbrug Dubbele Wiericke gekomen vanwege een storingsmelding. De koperdieven gingen er te voet vandoor. In hun auto is inbrekerswerktuig gevonden.

Politiehelikopters
De politie ging met dertien agenten, een speurhond en een politiehelikopter achter de daders aan, maar ze zijn nog niet gevonden. Door de hoge koperprijs is koper erg in trek bij dieven. Het spoor is geregeld doelwit van koperknippers.

Jaarlijks veel schade
ProRail schat dat de jaarlijkse schade door koperdiefstal 10 miljoen euro bedraagt. De meeste schade, ongeveer 5 tot 7 miljoen euro, lijdt ProRail op bouwplaatsen. ´´Daar ligt meer koper dan langs het spoor. Het stelen van koper langs het spoor is natuurlijk ook gevaarlijker´´, aldus een woordvoerder van ProRail tegenover het ANP.
Het herstel van het spoor kost de spoorbeheerder ongeveer 2 miljoen euro. Dieven nemen onder meer kabels mee voor de beveiliging en voor de aansturing van spoorovergangen en wissels.