fbpx

Koperdieven slaan weer toe op spoor

01 mrt 2011 18:23

 (Novum) – De ontvreemding van driehonderd meter koperdraad heeft dinsdagochtend het treinverkeer tussen Nijmegen en Den Bosch ernstig gehinderd. Er reden slechts mondjesmaat treinen, meldt Prorail. Rond 12.30 uur is het treinverkeer weer volledig hervat.

De metaaldiefstal vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. Daarop zijn medewerkers van Prorail ter plaatse poolshoogte gaan nemen. Het treinverkeer werd in eerste instantie helemaal stilgelegd, later reden er weer enkele treinen, maar minder dan gebruikelijk.

Koperdraad langs het spoor wordt onder meer gebruikt voor de aansturing van seinen en wissels. Door de hoge koperprijs is het een geliefde buit voor dieven.

De botsing in januari tussen een internationale passagierstrein en een goederentrein bij Zevenaar was waarschijnlijk te wijten aan koperdiefstal. Prorail en NS kondigden in januari maatregelen aan, zoals extra bewaking van het spoor. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) sprak in de Tweede Kamer naar aanleiding van de botsing over een ´aanvaardbaar risico´.