Kort geding: AnsaldoBreda eist afname 19 Fyra-treinstellen
14 jun 2013 18:30
De juridische procedures in het Fyra-dossier zijn begonnen. Fyrabouwer AnsaldoBreda eist dat NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog alle 19 Fyra-treinen afnemen. In dat verband sleept het Italiaanse bedrijf NS en NMBS voor de rechter in Utrecht.
Dat hebben advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel van AnsaldoBreda vrijdag desgevraagd aan het ANP bevestigd. Het kort geding dient op vrijdag 28 juni om 10.00 uur. Volgens De Savornin Lohman zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen NS (16 treinen) en NMBS (3 treinen) die contractuele verplichtingen niet na. Na een reeks van incidenten besloot eind mei eerst de Belgische maatschappij en kort daarop de Nederlandse Spoorwegen te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra.
Teveel mankementen
Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen. Volgens NS laat de trein "buitensporig veel fouten´´ zien. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.
9 maanden vertraging
Volgens NMBS biedt het contract de mogelijkheid de order te annuleren als er sprake is van een vertraging van meer dan 9 maanden. Omdat de treinen in april 2007 geleverd hadden moeten zijn, en de Belgen anno 2013 nog geen enkel V250-treinstel hebben, stelt NMBS dat dit alleen al voldoende reden is om het contract te ontbinden. AnsaldoBreda stelt echter dat de vertraging hen niet aan te rekenen is, omdat specificaties van de trein gedurende het proces veranderden.
120 miljoen euro
NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan 9 treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. "De betalingen gaan in tranches. Een trein kost ongeveer 20 miljoen euro. Sommige zijn volledig betaald, andere voor een gedeelte´´, legt een woordvoerder van NS uit.
Kort geding tegen ING
NMBS heeft 37 miljoen euro betaald. Dat bedrag is via tien banken volledig vastgelegd in bankgaranties. ING neemt daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening. NMBS wil dat deel nu via de ING terugkrijgen en stapt daarvoor ook naar de rechter. Dit kort geding dient al komende maandag in Utrecht.