fbpx

Kritiek op NS plan voor nieuwe abonnementen

08 apr 2011 17:54

Amper zes uur nadat HP/Tijd meldde dat NS wil gaan stoppen met korting tijdens de avondspits, is er een petitiewebsite in de lucht tegen het NS plan. Eerder uitte GroenLinks kamerlid Ineke van Gent al kritiek op het plan. Rover is over een aantal elementen te spreken, maar is niet over alles tevreden.

Petitie
Vooral het plan om vanaf 1 augustus in de avondspits geen korting meer te geven aan nieuwe vaste klanten ligt gevoelig. "De uren tijdens de avondspits worden niet meer als daluren gezien. Dit zou een doodzonde zijn omdat dit mogelijk veel mensen uit de trein jaagt terug naar de auto. Daarom is op www.ikenns.nl een petitie gestart om dit tegen te gaan", schrijft een initiatiefnemer van de website in een persbericht. 
Een paar uur later heeft de initiatiefnemer besloten om de toon van de website af te zwakken. "Ik ben nog steeds niet blij met dit plan, maar na wederhoor vind ik een petitie tegen de NS toch wat ver gaan."

GroenLinks
De angst dat reizigers de trein de rug zullen keren, leeft ook bij Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks). ´´Zo jagen we de forensen de auto en de file in´´, zo analyseert de volksvertegenwoordiger. Dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer wil Van Gent minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) aan de tand voelen over de kwestie.

Bestaande klanten
Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat bestaande reizigers door de plannen overstappen naar de auto. Zij kunnen namelijk van de bestaande voordeelurenkaart gebruik blijven maken, ook in de avondspits en in juli en augustus ook in de ochtendspits. Vanaf 1 augustus is de kaart echter niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten.

Rover
Reizigersvereniging Rover heeft gemengde gevoelens bij de plannen. "Rover vindt dat NS een goede stap zet door regelmatige reizigers meer keuze uit verschillende abonnementsvormen te geven. Rover is het echter oneens met het streven van NS om tijdens de avondspits geen 40% korting meer te geven. We waarderen echter wel dat bestaande klanten tijdens de avondspits met korting kunnen blijven reizen", zegt de vereniging in een reactie. De vereniging wil ook dat de nieuwe abonnementen geldig worden bij de regionale vervoerders. Vooralsnog zullen de nieuwe abonnementen alleen geldig zijn op het NS-net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *