fbpx

Legendarische Ghan rijdt weer na ontsporing

03 feb 2013 18:08

De legendarische Ghan-trein, die in Australië een route aflegt van bijna 3.000 kilometer, rijdt weer. Woensdag was rond kwart over drie (lokale tijd) een bagage- en conducteurswagon van de Ghan ontspoord in Katherine. Het is niet het eerste incident met de populaire toeristentrein. Bij de ontsporing is niemand gewond geraakt.

Treindienst
Het ongeluk gebeurde vier uur na vertrek uit Darwin bij de Katherine Rail Passenger Terminal. Door de lage snelheid zijn er geen gewonden gevallen. Wel liepen de reizigers een vertraging op van vele uren. Great Southern Rail verzorgt opvang voor de passagiers uit de betrokken trein. De toedracht van het ongeval zal door de lokale autoriteiten worden onderzocht.

Veiligheid
Al eerder waren er incidenten op de lijn. Afgelopen juni was er geen treinverkeer mogelijk richting Darwin nadat een goederentrein was ontspoord. Reizigers strandden in Alice Springs en werden per bus of vliegtuig naar Darwin vervoerd. In 2002, 2004 en 2007 waren er aanrijdingen met motorvoertuigen bij gelijkvloerse spoorwegovergangen. Hierbij zijn enkele doden en gewonden gevallen. In 2007 is er vanwege hevige regenval een stuk rails weggespoeld. In de periode dat de rails werd hersteld was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Darwin.

Historie
De door de Great Southern Rail uitgevoerde verbinding is meer dan 2.900 kilometer lang. Het duurt meer dan 54 uur om per trein vanuit het noorden naar het zuiden van Australië te reizen. De trein ontleent haar naam aan de Afghanen die aan het einde van de 19e eeuw per kameel vanuit het noorden naar het zuiden trokken. De route is populair onder toeristen vanwege het indrukwekkende landschap en de uitgestrekte Australische outback.

Foto´s en informatie: Mart Hopman