fbpx

Maastricht-Brussel Express op de tocht

26 mei 2011 21:48

De Maastricht-Brussel express, de trein die Maastricht overdag doordeweeks direct met Brussel verbindt, gaat misschien verdwijnen. Dit heeft de NMBS bekend gemaakt. De lijn is volgens het bedrijf een zorglijn door een slechte punctualiteit en de bezettingsgraad is niet hoog. Dit wordt gemeld door verscheidene Belgische kranten.

De trein begon te rijden in 2007 en rijdt doordeweeks overdag tussen Maastricht en Brussel-Zuid via Wezet, Bressoux, Luik, Brussel-Noord en Brussel-Centraal.

Voor het opheffen van de verbinding worden drie redenen genoemd. De bijdrage van Europa aan de verbinding dit jaar afloopt, en de verbinding daardoor duurder wordt voor de NMBS. Verder is er ook een taalprobleem voor het personeel op de treinen. De Franstalige machinisten moeten een test doen of ze het Nederlands voldoende machtig zijn, omdat ze anders niet in Nederland mogen rijden. Het taalprobleem heeft de laatste jaren in België zelf ook voor problemen gezorgd.

Als laatste reden worden de beperkte keermogelijkheden van de trein in Maastricht genoemd. Deze oorzaak valt echter te betwisten, aangezien de vertraging bijna altijd in België opgelopen wordt, en de trein in Maastricht prima de ruimte heeft om te keren.

Als de afschaffing van de trein doorgaat, wat over enkele weken beslist wordt, komt waarschijnlijk de L-trein (in Nederland stoptrein) weer terug die pendelt tussen Maastricht en Luik. Reizigers kunnen dan in Luik overstappen richting Brussel.

Wanneer de stoptrein weer gaat rijden, wordt de bediening van station Eijsden ook weer mogelijk. Dit station is opgeheven toen de IC ging rijden, omdat deze trein te lang was voor het station.