fbpx

Machinisten klagen over miscommunicatie

(Novum) – De communicatie tussen machinisten en de verkeersleiding van ProRail laat mogelijk te wensen over. Spoorbeheerder ProRail en de NS zullen ´aandacht besteden´ aan de klachten van machinisten hierover. Dat hebben beide organisaties woensdag laten weten in een gezamenlijk persbericht.

Aanleiding voor de verklaring van NS en ProRail is het uitlekken van een geheim rapport van NS Reizigers via De Telegraaf. In dat rapport zou staan dat honderden treinreizigers op 2 juli aan een ramp zijn ontsnapt in de Schipholtunnel. Daar was toen rookontwikkeling. Desondanks bleven de treinen twintig minuten in de tunnel staan, volgens machinisten vanwege gebrekkige communicatie tussen treinpersoneel, verkeersleiding en hulpdiensten.

Veilig
De NS en ProRail benadrukken dat tunnels voor treinverkeer veilig zijn. Op 2 juli is ´geen moment sprake geweest van een onveilige situatie´, stellen zij. De brandweer was snel ter plaatse en constateerde dat er geen brand was. De tunnel kon daarna ´in alle rust´ worden ontruimd.

Inspectie
De Tweede Kamer is niet gerust op de veiligheid van spoortunnels. SP-Kamerlid Emile Roemer wil dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) een onderzoek instelt naar de bijna-ramp van 2 juli. "Gelukkig ging het hier slechts om rookontwikkeling, maar bij een echte brand en de bijbehorende paniek zou dergelijk traag handelen tot een ramp hebben geleid", stelt Roemer. Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil opheldering van Eurlings over het incident. Minister Eurlings heeft inmiddels Inspectie van Verkeer en waterstaat opdracht gegeven het incident te onderzoeken.