fbpx

Machinisten Veolia moeten seinbeeld noteren

Veolia schroeft het veiligheidsniveau van het treinverkeer op de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) en Heuvellandlijn (Kerkrade – Maastricht) op. Niet met een ingenieus computersysteem, maar met pen en een stukje papier. Dat maakt Veolia directeur Frank van Setten bekend in dagblad De Limburger.

Machinisten van Veolia moeten bij het passeren van belangrijke seinen voortaan op een notitieblokje opschrijven welke kleur het sein had. "Op deze manier wordt een machinist gedwongen om extra goed te kijken voordat hij vertrekt", zegt directeur Van Setten.

Aanleiding tot de veiligheidsmaatregel is een incident van vorige maand in Venlo, toen een treinbotsing ternauwernood werd voorkomen nadat een Veolia-passagierstrein door rood was gereden. De betrokken machinist heeft inmiddels een andere functie. De pen-en-papiermethode geldt ook op de heuvellandlijn in Zuid-Limburg. Daar werd eerder een treinbotsing te Landgraaf op het nippertje voorkomen. Veolia nuanceerde destijds de berichtgeving over de bijna botsing.

De inspectie van verkeer en Waterstaat deed eerder onderzoek naar Veolia omdat veel treinen door rood sein reden. In 2007 kwam de inspectie tot de conclussie dat de oorzaak vooral gezocht moest worden gezocht in aanloopproblemen door onervarenheid van nieuwe machinisten.