fbpx

Mansveld: 50 tot 70 miljoen euro nodig tegen lawaai HSL

14 jan 2015 8:32

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) denkt 50 à 70 miljoen euro nodig te hebben om de geluidsoverlast van de hogesnelheidslijn in Lansingerland en omgeving aan te kunnen pakken. Ze gaat over de benodigde maatregelen in gesprek met gemeenten langs de HSL-zuid en bewoners.

Voor juni moet dan duidelijk zijn wat er moet gebeuren om de grootste problemen te verhelpen, zoals de Tweede Kamer had gevraagd. Omwonenden van de lijn klagen al jaren over de herrie die de snelle treinen maken. De geluidsmaatregelen die bij de aanleg van de hsl zijn genomen, blijken minder goed te werken dan de rekenmodellen destijds hadden voorspeld.

Uit een berekening bleek vorig jaar dat het treinverkeer bij 633 woningen in tien gemeenten meer lawaai zou veroorzaken dan is afgesproken. Aanvullend onderzoek op grond van actuelere voorspellingen over de snelheid en het aantal treinen laat volgens Mansveld echter zien dat het om 122 huizen gaat, meldde ze dinsdag aan de Kamer.

Volgens haar zijn er maatregelen nodig om die geluidsoverlast aan te pakken, bijvoorbeeld door zogeheten raildempers of absorberende platen tussen en naast de sporen te plaatsen.

In een overleg in de Kamer in september vorig jaar was ook gevraagd te kijken naar trillingen die de treinen veroorzaken. Maar volgens Mansveld vallen die binnen de richtlijnen en is het niet nodig om hiertegen maatregelen te nemen.

(c) ANP