fbpx

Mansveld: bewapenen NS-medewerkers lastig

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een "lastige stap" om treinpersoneel van NS of andere vervoerders ook uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Nu beschikken ze alleen over handboeien.

De vakbond FNV Spoor pleit voor meer bewapening naar aanleiding van nieuwe geweldsincidenten in de afgelopen dagen waarvan conducteurs het slachtoffer werden. Volgens Mansveld is zo´n uitbreiding nogal wat en kan dat mogelijk ook agressie oproepen. Ze laat dit verder over aan politie en justitie, zei ze dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Monopolie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie schuift daarom woensdag aan bij een al gepland overleg tussen het ministerie van Mansveld en NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden. Veiligheid en Justitie liet zondag al weten terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt.

PVV
PVV-Kamerlid Barry Madlener, die Mansveld naar de Kamer had geroepen, vindt dat het kabinet veel te laks is met het nemen van maatregelen om de veiligheid in treinen en op stations te verbeteren. "Ik hoor veel woorden, maar zie geen daden´´, zei hij.

IJzer met handen
De staatssecretaris wees er echter op dat alle partijen vorige maand "eerste stappen´´ hebben gezet om de agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan. Zo komt er een stationsagent op de twintig grootste stations, gaan toegangspoortjes op stations versneld dicht en komt er meer cameratoezicht. "In november kijken we waar we staan´´, aldus Mansveld. De invoering van maatregelen kost volgens haar tijd. "Ik wou dat ik ijzer met handen kon breken, maar helaas kan ik dat niet.´´

Urgentie duidelijk
Mansveld noemde het "onacceptabel´´ dat er geweld wordt gebruikt tegen conducteurs, ambulancemedewerkers en anderen met een publieke taak. Ze spreekt volgende week ook met andere vervoerders dan NS. Alle organisaties die bij het spoor betrokken zijn, willen er volgens de staatssecretaris alles aan doen om het geweld tegen medewerkers tegen te gaan. "De urgentie is wel duidelijk."

(c) ANP