fbpx

Mansveld gaat met NS praten over prijsstijging treinkaartje

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur gaat er bij de NS nog eens op aandringen om manieren te zoeken om prijsstijgingen het komende jaar niet of minder door te berekenen aan reizigers.

Mansveld zei donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat ze de prijsstijging niet kan tegenhouden, maar dat ze wel bereid is om de tarieven te bespreken. Reizigersogranisaties denken daar anders over. Die vinden juist de prijsstijging ongrondwettig. Ze wijzen erop dat de infraheffing pas in 2015 duurder wordt, en dat deze al in 2014 wordt doorberekend. Mansveld gaf al eerder aan daar geen problemen mee te hebben.

Treinkaartjes worden volgend jaar gemiddeld 3,4 procent duurder. Het CDA drong er bij Mansveld op aan er alles aan te doen om de prijsstijging te beperken. Volgens Kamerlid Sander de Rouwe kan er best wel wat dieper in eigen vlees worden gesneden bij de NS, zodat de kosten voor de reiziger binnen de perken kunnen blijven. Hij wilde niet zeggen waar de NS op moet bezuinigen. "Dat weten ze zelf het beste.´´

De SP had daar wel een suggestie voor. De kosten van het niet verhogen van de prijs van treinkaartjes moeten betaald worden uit het dividend. Volgens Mansveld moet de SP met dit soort voorstellen bij de aandeelhouder zijn, de minister van Financiën (Dijsselbloem).

(c) ANP / Treinreiziger.nl