fbpx

Mansveld: geen financiële chaos bij ProRail

28 sep 2015 8:45

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) ziet "geen signalen dat er sprake is van financiële chaos" bij ProRail. Eerder deze maand kwam naar buiten dat de spoorbeheerder voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort komt.

Ze deelt het beeld dat president-commissaris Hans Alders van ProRail schetst "dat er nog veel werk moet worden verzet," schrijft Mansveld maandag aan de Kamer. De Kamer had om opheldering over de financiën bij ProRail gevraagd. De Telegraaf schreef eerder dat ProRail een chaos had gemaakt van de financiën. 

Alders vindt de berichtgeving over de situatie bij ProRail en de verhouding met het ministerie "volkomen overtrokken" en stelt dat het een "onjuist beeld" geeft. Volgens hem is het financiële gat van bijna een half miljard het gevolg van het feit dat de overheid geen of onvolledige prijscompensatie geeft en omdat ProRail van dezelfde overheid moet bezuinigen. Hij roept de overheid op voor deze problemen samen met ProRail een oplossing te vinden.

Alhoewel de spoorbeheerder zegt dat er geen financiële chaos heerst, wil ProRail de interne stukken waaruit De Telegraaf eerder citeerde niet openbaar maken. Uit die stukken bleek volgens de ochtendkrant dat over een periode van vijf jaar het financiële huishoudboekje van ProRail een chaos is geworden. De kritische verslagen die de spoorbeheerder weigert te publiceren, komen uit december 2014 en april 2015.

De SP vindt dat Mansveld de situatie bij ProRail niet meer onder controle heeft en zelf moet opstappen. Mansveld zegt dat ze nog geen moment aan opstappen heeft gedacht.

(c) ANP / Treinreiziger.nl