fbpx

Mansveld is trots op ov-chipkaart

16 okt 2014 12:22

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zou het jammer vinden als de sfeer ontstaat dat de ov-chipkaart kan worden weggegooid. "Want dat is niet aan de orde´´, zei ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer over het openbaar vervoer. Reizigersvereniging Rover zei woensdag al de ov-chipkaart niet te willen weggooien.

Mansveld reageerde op berichten in media dat diverse partijen af willen van de ov-chipkaart, omdat die klantonvriendelijk zou zijn en het klachten regent. Bij de Consumentenbond kwamen inderdaad in 3 maanden 2400 klachten binnen, onder meer over het vele in- en uitchecken. Hoewel volgens Mansveld elke klacht er een te veel is, relativeerde ze de cijfers: er zijn 2,8 miljoen reizigers en 38 miljoen ov-transacties per week.

Trots
"We hebben een goed werkend systeem, met een 7,6 voor gebruikersgemak. In geen enkel ander land kun je met één kaart in het openbaar vervoer terecht. Daar mogen we trots op zijn´´, zei Mansveld. "Dit is een rijdende trein, die mag niet stoppen.´´

Doorontwikkelen
Wel is Mansveld het met de Tweede Kamer eens dat het systeem verder moet worden ontwikkeld. Er lopen diverse proeven, zoals reizen op rekening (RET), betalen met bankpas (HTM) en betalen met je mobieltje (Arriva).

Wensenlijstje
De Boer nam tijdens het debat geen genoegen met de temperende houding van Mansveld. "Al twee jaar hebben we hetzelfde wensenlijstje. Voor het gevoel van de reiziger schiet het niet op. Ik wil wat meer ambitie zien", reageerde De Boer.

Zorgvuldigheid boven snelheid
Volgens Mansveld is er wel degelijk vooruitgang geboekt: "Ik deel de mening niet dat het niet snel genoeg gaat. We zitten niet stoffig te zijn. Als je kijkt naar pilots is het goed om dat in een bepaald gebied te doen. Daarover is communicatie tussen de vervoerders. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid." 

Grootschalige proef reizen op rekening
Onder andere D66 drong op een grootschalige proef reizen op rekening, zodat reizigers ook van deur tot deur buiten één regio op factuur kunnen reizen. Mansveld zegde toe die wens over te dragen aan het Nationale OV Beraad (NOVB), waar alle vervoerders zijn vertegenwordigd. Ook andere wensen van de Tweede Kamer gaat Mansveld met het NOVB bespreken.

Grote mond
Mede door uitlatingen van VVD-Kamerlid Betty de Boer leek het er deze week even op dat een Kamermeerderheid de ov-chipkaart wil afschaffen. Maar dat bleek niet te kloppen. Volgens De Boer wil de VVD de chipkaart niet vervangen, maar "doorontwikkelen´´. Het huidige systeem is achterhaald, zei ze. Volgens de SP heeft De Boer een "grote mond´´ opgezet. PvdA-Kamerlid Duco Hoogland is blij dat de "luchtballon´´ snel is doorgeprikt. "De afschafcoalitie deed haar eigen naam gelukkig snel eer aan door terug te komen van dit waanzinnige idee´´, zei hij.

(c) ANP / Treinreiziger.nl