fbpx

Mansveld wacht pittig debat over ProRail

29 sep 2015 8:58

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) moet dinsdag in de Kamer uitleggen hoe zij de problemen bij ProRail wil oplossen. Ze zal vrijwel zeker een motie van wantrouwen aan haar broek krijgen.

Het is zeer de vraag of die motie voldoende steun krijgt. Het ANP verwacht dat een meerderheid van de Kamer de staatssecretaris blijft steunen. De financiële problemen bij ProRail en de openheid van het ministerie zullen de hoofdonderwerpen van het debat vormen.

De spoorbeheerder kampt met tekorten en kostenoverschrijdingen. Een deel van de oppositie vraagt zich af of Mansveld de problemen wel kan oplossen. De SP liet eerder weten dat de staatssecretaris beter kan opstappen, terwijl de PVV dreigt met een motie van wantrouwen als Mansveld niet met de juiste antwoorden komt.

ProRail meldde recentelijk dat het een financieel gat van bijna een half miljard euro heeft voor projecten tussen 2018 en 2028. Ook bleek de verbouwing van Utrecht CS 53 miljoen duurder uit te vallen.

Mansveld liet maandag weten dat er geen signalen van financiële chaos bij ProRail zijn. President-commissaris Hans Alders van ProRail vindt dat er de afgelopen tijd een "volkomen overtrokken´´ beeld is geschetst van de problemen bij de spoorbeheerder. De Telegraaf meldde eerder dat ProRail knoeit met de financiële boekhouding.

De Kamer wilde voorafgaand aan het debat alle beschikbare stukken hebben, maar Mansveld weigerde die te geven omdat de Kamer alles al zou hebben gehad. Mansveld zelf gaf eerder aan dat ze ondanks de felle kritiek niet aan opstappen denkt.

(c) ANP / Treinreiziger.nl