fbpx

Meer comfort in plaats van snelheid in de trein

04 okt 2008 17:15

Als fervent automobilist rijd ik al ruim 25 jaar door het land op weg naar mijn klanten. Nu moet ik een tijdje elke dag van Leiden naar Helmond. Het fileleed heeft me doen besluiten het openbaar vervoer uit te gaan proberen. Wel eerste klas, want enig comfort stel ik op prijs.

Hoe bevalt dat nou? Goed en slecht. Het reizen per trein is veel minder vermoeiend dan met de auto. Je kunt werken, lezen en slapen. En relatief weinig vertraging. Dat is echt heerlijk. Maar waar ik echt van sta te kijken is het volgende. De intercity Den Haag-Venlo stamt uit het stenen tijdperk. Een museumstuk dat echt niet meer dagelijks hoort te rijden. Een retourtje kost ´slechts´ 54 euro. Daar heb ik een volle tank diesel voor en ik zou daarmee twee dagen heen en weer kunnen rijden met de auto. Nu moet ik in Den Haag overstappen en bijna een kwartier wachten. Den Haag HS heeft als een van de weinige stations een verwarmde wachtruimte. Helaas is die ´s ochtends vroeg op slot, evenals het toilet. Dan maar in de tocht en kou staan wachten. Elke dag erger ik me hier kapot aan. En dan ruim 1,5 uur in de trein. Catering? Vergeet het maar. Internet of stroom voor de laptop? Ook niet. En wat doen ze eraan? Niets. Ja de trein 160 kilometer per uur laten rijden in plaats van 140. Zit de reiziger daar nou echt op de wachten? Nee hoor, doe mij maar waar voor mijn geld in de vorm van meer comfort. Welke minister was het ook al weer van het croissantje in de trein? Goed idee; helaas nooit gerealiseerd.

MACHIEL HERMANS, LEIDEN

Overgenomen uit Metro