fbpx

Meer tevreden treinreizigers ondanks lagere punctualiteit

26 jan 2010 17:35

De punctualiteit is in 2009 ligt gedaald van 86,8% naar 86,6%. Het percentage niet gereden treinen steeg van 1,3% naar 2,0%. Desondanks nam het aantal tevreden treinreizigers juist ligt toe.

Het percentage tevreden reizigers stijgt al jaren. Dit jaar gaf 78% van de reizigers de Nederlandse Spoorwegen een 7 of hoger. Een jaar geleden was dit twee procent lager en drie jaar geleden was dit zelfs tien procent lager.
Dat de punctualiteit in 2009 iets afnam was met name aan het winterweer van december toe te schrijven. Dat geldt zeker voor het percentage uitgevallen treinen. In het vierde kwartaal reed 4% van de treinen niet. In 2008 was dat nog 1,9%. Door de sneeuwproblemen reden in december drie dagen lang alleen stoptreinen en vervielen alle intercity´s.

NS streeft ernaar om 87% van de treinen op tijd te laten rijden (of minder dan 3 minuten vertraagd). Dat lukte voor het laatst in 2007. Dit jaar zat NS er vier tiende naast. Het percentage opgeheven treinen mag volgens het NS vervoersplan maximaal 1,5% zijn. Ook dit werd niet gehaald.

Dat het aantal tevreden treinreizigers toch toeneemt, is opmerkelijk.Mogelijk komt dit doordat de problemen zich afspeelden in de laatste en rustige weken van het jaar. Het is niet ondenkbaar dat het percentage tevredenreizigers in het eerste kwartaal van 2010 tijdelijk iets afneemt.

NS is in elk geval tevreden met de toename van 2009. Jacques Huberts, directeur NS Reizigers: “Ik ben blij dat NS de stijgende lijn weet vast te houden, jaar na jaar. Helaas hebben onze prestaties
recent onder druk gestaan. Wij bieden daarvoor onze excuses aan en nemen met meerdere acties onze verantwoordelijkheid naar onze reizigers. We investeren bijvoorbeeld € 50 miljoen in het winterbestendig maken van onze treinen, zodat we onze klanten ook tijdens extreem winterweer meer zekerheid kunnen bieden.”