fbpx

Meer treinen Eindhoven-Sittard vanaf 2013

29 feb 2012 20:52

Vanaf 9 december 2012 wil de Nederlandse Spoorwegen het aantal intercity´s naar Zuid-Nederland verdubbelen. Tussen Alkmaar/Schiphol en Sittard krijgen reizigers ieder kwartier een intercityverbinding.

De huidige intercity Alkmaar – Maastricht / Heerlen zal in de dienstregeling 2013 uitsluitend rijden naar Maastricht en niet meer naar Heerlen. In plaats daarvan wordt de intercity Schiphol – Eindhoven doorgetrokken naar Heerlen. Tussen Utrecht en Sittard gaat er daardoor ieder kwartier een rechtstreekse trein rijden. De treinen liggen in een knoop in Utrecht Centraal, en daardoor ontstaat er voor de reizigers tussen Alkmaar/Schiphol en Sittard een kwartiersverbinding, weliswaar tweemaal met een overstap in Utrecht Centraal.

Overstap op sprinter
De in Sittard ontstaat een overstap vanuit de intercity Schiphol-Heerlen op de sprinter naar Maastricht. Dit geldt eveneens voor de intercity Alkmaar-Maastricht op de sprinter naar Heerlen.

Vooruit
De NS verwacht dat er 18.000 reizigers per dag zullen profiteren van de nieuwe kwartiersverbinding. Nog eens 10.000 reizigers zullen profiteren van kleine reistijdverkortingen als gevolg van de nieuwe dienstregeling in Zuid-Nederland.

Achteruit
Er zijn echter ook reizigers die er op achteruit zullen gaan. Bijvoorbeeld doorgaande reizigers vanuit Heerlen naar Tilburg en Breda en verder (overstap van een kwartier in Eindhoven als er met de IC wordt gereisd en anders tweemaal overstappen, in Sittard en Eindhoven). Ook reizigers uit Heerlen die in Roermond willen overstappen op de Maaslijn gaan erop achteruit. Het zou gaan om 500 reizigers in totaal per richting per dag.