fbpx

Meer treinen krijgen tweede conducteur

09 apr 2015 22:02

Meer NS-treinen krijgen een tweede conducteur. Het gaat om treinen waar agressie meer dan gemiddeld voorkomt. In het weekeinde is er al veel sprake van twee conducteurs op late treinen. Nu komt er gefaseerd dubbele bezetting op nachttreinen die dat nog niet hebben.

Ook op bepaalde zondagochtendtreinen (terugkerend uitgaanspubliek) en op donderdag- en zaterdagavond wordt extra personeel ingezet. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen, spoorvakbonden en de ondernemingsraad donderdag met elkaar afgesproken.

Verder komen er beveiligers voor de toegangscontroles op stations*. Het gaat in totaal om meer dan honderd medewerkers. De maatregelen zijn onderdeel van een pakket dat al in maart werd afgesproken. Door de combinatie van het versneld sluiten van poortjes, een permanente politievoorziening met echte stationsagenten op de twintig grote stations, de versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera’s op de kleinere stations, hopen alle partijen agressie verder terug te dringen.

Om het geweld tegen NS-personeel in te dammen had vakbond FNV Spoor voorgesteld om treinpersoneel van NS uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Op dit moment beschikken ze alleen over handboeien. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een "lastige stap´´. Volgens haar is zo´n uitbreiding nogal wat en kan het mogelijk ook agressie oproepen.

Omdat conducteurs de dupe zijn van het geweld stelde Wim Eilert van de vakbond van rijdend personeel (VVMC) voor dat ze voor hun eigen veiligheid maar geen kaartjes moesten controleren als er geen tweede conducteur zou komen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. * = Waarschijnlijk gaat het hier om Service & Veiligheid-teams. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *