fbpx

Meerderheid Nederland tegen marktwerking op het spoor

24 sep 2012 16:55

Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie waarvan de meerderheid van de bevolking tegen marktwerking op het spoor is. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde eurobarometer van de Europese Commissie.

Van de Nederlanders is 46 procent voorstander van concurrentie van spoorwegbedrijven, tegen 71 procent gemiddeld in de EU. Waar maar 21 procent van de EU-burgers tegen marktwerking op het spoor is, gaat het in Nederland om een meerderheid van 52 procent. Zweden volgt op ruime afstand met 38 procent tegenstanders.

In de meeste Europese landen verwachten de inwoners vooral veel goeds van de concurrentie, zoals goedkopere kaartjes, een betere service en uitbreiding van het routenetwerk. De meest fervente voorstanders van marktwerking op het spoor zijn de Denen en de Tsjechen.

Sceptisch
Nederlanders zijn sceptisch over de voordelen. Zij denken juist dat marktwerking leidt tot het schrappen van bepaalde lijnen en stations. Dat kan verwonderlijk worden genoemd, aangezien op lijnen die niet rendabel waren en op de afschaffingslijst van de NS stonden, nadat het beheer naar de provincies is gegaan, meer stations en een hogere frequentie is gekomen.

Wat in Nederland wel een algemeen bekend probleem is als er met meerdere vervoerders wordt gereisd, is de slechte communicatie onderling. Dat probleem wordt voor reizigers groter met de komst van de OV-chipkaart, waarmee er per vervoerder apart moet worden in- en uitgecheckt.

Novum / Treinreiziger.nl