fbpx

Meeste treinen rond Amsterdam weer volgens plan

03 jun 2011 21:40

Het treinverkeer rond Amsterdam is vrijdagavond rond 21:30 vrijwel geheel hervat. Het treinverkeer was urenlang zwaar verstoord als gevolg van een aantal verstoringen. De problemen begonnen toen einde van de middag het treinverkeer rond Schiphol drie kwartier stil lag vanwege een brandlucht.

Het treinverkeer is daardoor ´ernstig verstoord geraakt´, waardoor de NS de treinen niet meer volgens de normale dienstregeling kan laten rijden. "Het is niet gelukt weer terug in de dienstregeling te komen", zegt de zegsvrouw van Prorail.

De problemen waren vooral rond Amsterdam groot. "En eigenlijk overal waar vanaf Amsterdam naartoe wordt gereden, hebben reizigers last van vertragingen." De problemen werden later versterkt door een wisselstoring.

Van en naar Amsterdam en Schiphol reden tot 21:30 uur veel minder treinen. Daardoor moesten reizigers rekening houden met 30 tot 60 minuten vertraging. Alhoewel de meeste beperkingen inmiddels voorbij zijn, zal het treinverkeer tot einde reizigersdienst hinder kunnen blijven ondervinden.

Maatschappij Voor Beter OV heeft inmiddels een brief naar ProRail en NS geschreven, daarin vraagt de vereniging om een evaluatie. "In het bijzonder zou dan aandacht dienen te worden besteed aan de vraag, hoe een relatief klein incident (brandlucht in Schipholtunnel) tot zulke grote en langdurige verstoringen kon leiden", schrijft de vereniging in de brief.

Reizigers zijn woest over de gang van zaken. In Schiphol werd tijdens de verstoring minder omgeroepen dan er bij een normale dienstregeling werd omgeroepen. Reizigers naar bijvoorbeeld Amsterdam Lelylaan hebben anderhalf uur gewacht op een trein, en uiteindelijk aan een machinist van een andere Intercity gevraagd om extra te stoppen.