fbpx

MeinFernbus: Veel beenruimte tegen scherpe prijs

Steeds meer busbedrijven starten een internationale busdienst naar Nederland. Ook MeinFernbus rijdt sinds 2014 op meerdere routes vanuit Nederland naar Duitsland. Voor Treinreiziger.nl reden om de bussen van onder andere MeinFernbus te testen.

En opvallend genoeg kan de bus op onze rit Utrecht – Duisburg goed concurreren met de trein. Wie op het laatste moment voordelig naar Duitsland wil, is bij MeinFernbus op het goede adres. Waar de trein op onze afstand één dag voor vertrek ruim 40 euro kost, betalen we voor de bus slechts 11 euro. Volgens MeinFernbus is er per bus een beperkt aantal goedkope tickets beschikbaar. Tijdens onze prijstest vonden we bijna altijd scherpe tarieven.

Comfort
Ook op het gebied van comfort valt de bus zeker niet tegen. In geen enkele andere bus kregen we zoveel beenruimte dan bij MeinFernbus. De stoelen zijn verstelbaar en op het eerste gezicht zitten de stoelen prima. Toen we langer zaten vonden we de stoelen iets minder prettig zitten. Per twee stoelen is er een stopcontact beschikbaar. Tegen een kleine vergoeding kan er ook een drankje of een versnapering in de bus worden gekocht.

Wifi
De bussen horen ook te beschikken over gratis wifi, maar helaas werkte dit niet. Een pijnpunt dat we ook bij andere maatschappijen hebben geconstateerd. Desondanks konden we via onze eigen tablet wel films, muziek en series bekijken via het netwerk van MeinFernbus. De films en series zijn echter allemaal Duits ingesproken. 

Snelheid
Niet alleen op het gebied van comfort en prijs kan MeinFernbus met de trein concurreren, ook op het gebied van snelheid komt de bus redelijk in de buurt. De trein rijdt in 1 uur en 30 minuten van Utrecht naar Duisburg, nu duurde de reis 30 minuten langer. Maar eerlijk is eerlijk, op onze rit waren er geen tussenstops. Als die er wel zijn, wordt de bus al snel langzamer. Zo duurt de busrit Amsterdam – Keulen 4 uur en 10 minuten. Met de trein is dit slechts 2 uur en 40 minuten.

Get Home-garantie
Voordat we op pad gingen konden we ons ticket eenvoudig online kopen. Als er overgestapt moet worden, wordt dit duidelijk aangegeven. Boek je een ticket met overstap? Dan is er een "Get Home"-garantie, zodat je bij vertraging en een gemiste aansluiting toch thuis kunt komen. Je kunt echter niet online opzoeken of je bus wel op tijd is. Wel krijg je bij vertraging een sms´je. De website is alleen in het Duits en Engels beschikbaar. Betalen per iDEAL is op dit moment niet mogelijk, maar het bedrijf zegt daaraan te werken.

Fiets mee
Wat online niet helemaal duidelijk wordt, zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden om de fiets mee te nemen. We kunnen wel aangeven dat we een fiets mee willen nemen, maar dan meldt de website dat dit in de periode 1 december t/m 28 februari niet kan. Vanaf 1 maart krijgen we stelselmatig de melding dat er geen fietsplaats meer vrij is. Als we zoeken op verbindingen binnen Duitsland, krijgen we wel adviezen waar de fiets vanaf 1 maart mee kan (voor 9 euro per fiets). Kennelijk kan de fiets niet mee op de bus naar Nederland, maar wel op sommige andere lijnen.

Kinderen en omboeken
Kinderen reizen bij MeinFernbus minder voordelig. Er is weliswaar een speciaal tarief voor kinderen, maar vaak is het promo-tarief voordeliger. Kinderen betalen dus vaak evenveel als een volwassene. Boeking wijzigen? Tot één dag voor vertrek kan de naam worden gewijzigd en kan je de hele boeking aanpassen. Daarna kan je de naam niet meer wijzigen, maar tot 15 minuten voor vertrek wel omboeken naar een andere bus op dezelfde route. Het bedrijf wijst erop dat de omboekingsvoorwaarden gaan wijzigen, nu het bedrijf wordt samengevoegd met Flixbus.

Groot Duits netwerk
Pluspunt bij MeinFerbus is het uitgebreide Duitse netwerk. Het bedrijf bezit 320 touringcars die op 88 lijnen worden ingezet. En dat netwerk wordt alleen maar groter. Niet alleen omdat het bedrijf samen wordt gevoegd met Flixbus (die 240 bussen bezit), maar ook omdat het bedrijf onder de naam Meinfernbus Flixbus nieuwe verbindingen wil openen. Ook naar Nederland, zegt een woordvoerder tegenover Treinreiziger.nl. Op dit moment stopt MeinFernbus in Nederland alleen in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Arnhem. Verder wil het bedrijf lijndiensten gaan starten naar Brussel en Parijs.

Eindoordeel MeinFernbus
Gezien de ruime beenruimte en de scherpe tarieven kunnen we niet anders dan Meinfernbus beoordelen met zeer goed. Flixbus is weliswaar nu nog goedkoper, maar aangezien Meinfernbus en Flixbus worden samengevoegd is er geen sprake van concurrentie. Voor de Nederlander zou het prettig zijn als het busbedrijf ook start met iDEAL en een Nederlandstalige website. Verder wordt het tijd dat er online realtime reisinformatie beschikbaar komt. Ook zou het bedrijf meer kunnen vertellen over de mogelijkheden van de fiets in de bus. Desondanks deze verbeterpunten zijn we zeer onder de indruk van MeinFernbus. Volgens ons kan je richting Duitsland het beste reizen met dit bedrijf.