fbpx

Metro Amsterdam ontspoorde door verzwegen schade

02 apr 2009 17:02

(Novum) – Het ontsporen van een metro in Amsterdam eind vorig jaar is veroorzaakt door schade aan de metro die door een bestuurder niet was gemeld. Een collega is daardoor nietsvermoedend met de metro gaan rijden, waarna die ontspoorde. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat donderdag uit onderzoek.

Na de ontsporing tussen de stations Wibautstraat en Weesperplein op 3 december zaten 145 passagiers drie kwartier vast in de metro. De stroomleiding raakte over ongeveer 150 meter beschadigd. Er vielen geen gewonden.

De metro blijkt voorafgaand aan de ontsporing tegen een stootjuk te zijn gebotst bij de halte Gaasperplas. Het juk en een deel van het spoor werden door die klap verplaatst. Dat veroorzaakte een gat tussen de twee spoorstaven. Bij het terugzetten van de metro raakte de onderkant beschadigd. De bestuurder heeft volgens de inspectie geen gewag gemaakt van deze incidenten.

Het zwijgen van de bestuurder heeft volgens de inspectie geleid tot een ´zeer risicovolle situatie´ die tijdens een volgende rit resulteerde in de ontsporing en omvangrijke schade aan het materieel en de infrastructuur.

De inspectie stelt verder vast dat de evacuatie van de passagiers goed is verlopen. Dat duurde drie kwartier, omdat een monteur moest uitrukken die de stroom moest uitschakelen en een metro als dat gebeurd is niet meteen ontruimd kan worden. Bij een eerdere ontsporing in april vorig jaar ging de evaluatie niet van een leien dakje. De inspectie concludeerde naderhand dat honderden reizigers onnodig lang vast hadden gezeten.