fbpx

Metro Peking uitgegroeid tot drukste netwerk ter wereld

Twee maanden na de opening van vier nieuwe lijnen is de metro van de Chinese hoofdstad Peking al de meest gebruikte ondergrondse in de wereld. Met bijna 10,3 miljoen reizigers per dag is het er drukker dan in de Russische hoofdstad Moskou, waar per dag gemiddeld 10 miljoen mensen van het ondergrondse metronet gebruikmaken.

Dat hebben Chinese media vrijdag gemeld. De verwachting is dat het gemiddelde in de zomer nog zal stijgen. Dan gebruiken normaliter meer mensen de metro dan in andere maanden. De metro van de Chinese hoofdstad heeft 16 lijnen.

Het aantal reizigers is razendsnel gegroeid. In 2002 vervoerden de metrotreinen nog slechts 1,3 miljoen passagiers per dag. Dat aantal groeide tot 8 miljoen vorig jaar. In de laatste tien jaar is ook het netwerk stormachtig gegroeid. Dat kwam mede door de Olympische Spelen, die in 2008 in Peking werden gehouden. Om de vervoersvraag goed aan te kunnen is toen het netwerk aanzienlijk uitgebreid.

De opening van de vier nieuwe lijnen heeft de drukte op de stations op enkele van de oude lijnen verminderd. Maar op de vier nieuwe lijnen, die belangrijke buitenwijken bedienen, staan vooral in de spits mensen zich te verdringen. Het openbaarvervoerbedrijf in Peking hoopt de problemen te verminderen door meer metro´s in te zetten.

Het metronetwerk van Peking heeft sinds december een lengte van ruim 440 kilometer, en heeft daarmee na Shanghai ook het langste metronetwerk ter wereld. Het netwerk heeft in totaal 220 stations. In de toekomst zal het netwerk nog verder groeien, tot 2016 moeten er nog diverse uitbreidingen plaatsvinden.

Afbeeldingen via Wikipedia, licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Metrocazar
4 jaren geleden

Het metro-netwerk van Peking is ongelofelijk groot; en daarnaast veilig en schoon.
Misschien is ons metro-navigatie-systeem wel handig voor bezoekers van Peking.
https://www.metrocazar.com/beijing/