fbpx

Miljarden voor Brits spoor

De Britse regering gaat de komende jaren vele miljarden investeren in de infrastructuur. Het Britse lagerhuis kreeg donderdag te horen hoe de regering in totaal ruim 100 miljard euro wil investeren tot 2020. Het geld wordt ook gebruikt om het Britse spoor te verbeteren en te versnellen.

Zo wordt het spoor niet alleen gemoderniseerd, maar komt er ook een hogesnelheidslijn tussen Londen, Manchester, Birmingham en Leeds. Die nieuwe spoorlijn staat al langer op de planning en moet geschikt worden voor 360 kilometer per uur en moet 4,5 miljoen reizigers gaan vervoeren. "Hoe zwaar de tijden ook zijn, wij kunnen niet stoppen met investeren in de toekomst" zei Justine Greening – minister van verkeer – al in 2012

Ook wordt een deel van het geld gebruikt om 1.300 kilometer spoor te elektrificeren. Volgens staatssecretaris van Financiën Danny Alexander gaat het om de "grootste investering in het spoor sinds de Victoriaanse tijd´´. De regering wil met het pakket aan maatregelen de economie een impuls geven. Op het spoor rond Londen liep er al een investeringsprogramma van miljarden euro´s.

Overigens wordt een deel van de 100 miljard euro ook in nieuwe Britse wegen geinvesteerd.