fbpx

Minder hinder bij stroomstoringen Rotterdamse metro

26 feb 2013 8:43

De Rotterdamse metro zal minder vaak last krijgen van stroomstoringen. Als er toch een stroomstoring is, zal de impact kleiner zijn dan voorheen. Dat heeft de Rotterdamse vervoerder RET vorige week bekendgemaakt. De vervoerder spreekt deze verwachting uit omdat de zogenoemde gelijkrichtstations worden gerenoveerd.

De Rotterdamse metro bestaat 45 jaar en wordt dagelijks gebruikt door 300.000 reizigers. Met de recente uitbreiding van het metronet door de RandstadRail en de komst van de Hoekselijn in 2017 verwacht RET de komende jaren een toename van het aantal reizigers. Daarom wordt op dit moment gewerkt aan de renovatie van stations en het metrospoor.

Minder overlast
Maar ook het elektriciteitsnetwerk waarop de Rotterdamse metro rijdt, wordt klaar gemaakt voor de toekomst. Afgelopen jaar zijn de gelijkrichtstations op de D-lijn vanaf Rotterdam Centraal tot aan metrostation Tussenwater gerenoveerd. Door de renovatie van deze gelijkrichtstations verwacht RET minder stroomstoringen en kan een eventuele storing sneller worden opgelost. Daarom zullen metroreizigers in de toekomst minder last van stroomstoringen hebben.

Gelijkrichtstations
De zeven gelijkrichtstations die gerenoveerd zijn staan naast het spoor en zorgen voor de elektriciteitstoevoer op de metrobaan. Het gelijkrichtstation werkt als een enorme adapter en maakt van 10.000 volt hoogspanning 750 volt gelijkspanning. Deze 750 volt gaat naar de metrobaan, daar pakt de metro de elektriciteit van de zogenoemde derde rail. Dankzij deze elektriciteit kan de metro rijden.

Zelfherstellend
Omdat de gelijkrichtstations gebouwd zijn rond 1960 waren de installaties verouderd. Bij een storing moesten medewerkers naar het gelijkrichtstation toe om de spanning er weer op te zetten. Nu is de installatie bij kleine storingen in eerste instantie zelfherstellend. Bij grotere storingen kan de operator bij de Centrale verkeersleiding van RET zien waar de storing zich in het netwerk bevindt en kan hij in veel gevallen op afstand de spanning er weer op zetten. 

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan deze gelijkrichtstations hebben zowel overdag als ’s nachts plaatsgevonden waarbij het dagelijkse metroverkeer geen last heeft ondervonden. De aankomende jaren staat de renovatie van de oudere gelijkrichtstations op de B- en C-lijn gepland, welke in later stadium zijn aangebracht dan de gelijkrichtstations van de D-lijn.