fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Ruim derde minder koperdiefstal op Belgisch spoor

19 jan 2020 22:37

Na een opleving in 2018 is het aantal koperdiefstallen langs het Belgische spoor vorig jaar met ruim een derde gedaald. Spoorbeheerder Infrabel telde 203 kabeldiefstallen met gevolgen voor het treinverkeer. Gemiddeld daalde het aantal minuten vertraging van 144 naar 42 minuten per dag.

Vooral hogesnelheidslijn moesten het ontgelden. Bijna één op de drie diefstallen gebeurde op de trajecten Brussel-Leuven-Luik en van Luik naar de Duitse grens. Alles wijst erop dat hier een professionele dievenbende aan het werk was, aldus Infrabel.

Ruim zes op de tien kabeldiefstallen vonden plaats in Wallonië, bijna twee keer zoveel als in Vlaanderen. In het Brusselse gewest ging het om 8,5 procent.

In 2018 werden 315 gevallen van kabeldiefstal geregistreerd. In de jaren 2014 tot en met 2017 lagen de cijfers een stuk lager. In 2012 waren het er maar liefst 1362. Een jaar later was dat gedaald naar 810. Infrabel werkt aan de mogelijkheid om drones in te zetten voor bewaking van de spoorinfrastructuur.

6 gedachten aan “Ruim derde minder koperdiefstal op Belgisch spoor”

 1. Ariën schreef:

  Vergeet ook niet dat Infrabel ook een intelligent camerasysteem in de Brusselse spoortunnel heeft geinstalleerd die spoorlopers detecteert, en daarop maatregelen neemt.

  Zie ook: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/aantal-spoorlopers-voor-tweede-jaar-op-rij-gedaald-infrabel-zet-warmtecamera-s-in~a6bc4a88/

 2. Thijs schreef:

  In nederland neemt alles juist weer toe en in België neemt het af. vraag me toch steeds weer af hoe dat kan

  1. Rian van der Borgt schreef:

   Heb je cijfers over kabeldiefstel in Nederland? Zou je hier een linkje kunnen plaatsen dan?

  2. dries molenaar schreef:

   Het neemt helemaal niet toe. Het neemt af en ook worden er andere materialen toegepast waardoor er minder te stelen valt.

  3. Annemiek schreef:

   Ik heb ook niet de indruk dat de koperdiefstal in Nederland weer toeneemt. Wel zie ik dat de hoeveelheid graffiti op Nederlandse treinen de laatste maanden haast Belgische proporties aanneemt en dat bekladde treinen weken door blijven rijden.

  4. dries molenaar schreef:

   tja, thijs. Het is toch een beetje anders dan wat u daar uit losse anti-nederland populistenpols schudt.
   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/08/koperdiefstal-op-en-rond-het-spoor-opnieuw-afgenomen-a3989781

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *