fbpx
Foto: archief van een bewaakte overgang

Minder ongelukken op overwegen in 2016

Het aantal ongelukken op overwegen is vorig jaar verder gedaald. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. In 2016 gebeurden 26 ongevallen, waarbij vier doden vielen en 28 mensen gewond raakten. 

In 2015 kwamen vielen er nog 12 doden, en raakte 2 mensen zwaar gewond, en een jaar eerder ging het om 7 dodelijke slachtoffers en 4 zwaargewonden. In vergelijking met 30 jaar geleden zijn het aantal ongevallen op overwegen spectaculair gedaald. In 1986 kwamen nog 68 mensen om door een botsing met een trein op een overweg. Het aantal dodelijke ongelukken op spoorwegovergangen daalde in de afgelopen dertig jaar met 95 procent.

Dat aantal kon teruglopen doordat er nu veel minder overwegen zijn dan vroeger: dertig jaar geleden waren er nog 3532, tegen ongeveer 2500 nu. Ook is het overgrote deel van de overwegen (80 procent) tegenwoordig beveiligd. Dertig jaar geleden was dat de helft.

Afgelopen jaar waren er twee grote treinongelukken op een overweg. Op 18 november ontspoorde in het Groningse Winsum een Arriva-trein na een botsing met een melkwagen. Daarbij raakten zeventien mensen gewond. Op 23 februari ontspoorde een Arriva-trein in Dalfsen (Overijssel) nadat hij op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond.

ProRail werkt al jaren actief om gebruikers te wijzen op de gevaren van een overweg. Bijvoorbeeld door campagnes op scholen. Ook worden er jaarlijks honderden bekeuringen uitgedeeld aan mensen die langs het spoor lopen of nog oversteken als de spoorbomen al zijn gedaald. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl