fbpx

Minder reizigers vergeten uit te checken met OV-chipkaart

12 mei 2010 16:33

Tussen de 0,5 procent en twee procent vergeet uit te checken met de OV-chipkaart. Dat blijkt uit cijfers van minister Eurlings, die hij woensdag naar de kamer zond. In de Haagse tram van HTM is het percentage reizen zonder uitcheck het grootst (2,4 procent) gevolgd door de Nederlandse Spoorwegen (2,2 procent).  

Bij de metro in Rotterdam (RET) wordt uitchecken het minst vergeten (0,23 procent). De OV-chipkaart is daar al ruim een jaar verplicht en zorgen portjes ervoor dat reizigers uitchecken nauwelijks kunnen vergeten.

Amsterdam
Bij Veolia in Gelderland vergeten reizigers ook nauwelijks uit te checken (0,33 procent). In Amsterdam – waar volgende maand de OV-chipkaart verplicht wordt ingevoerd, zijn de percentages hoger. Amsterdamse busreizigers vergeten bij Connexxion het meest uit te checken (1,73 procent), gevolgd door Arriva (1,71 procent). Bij de tram en bus van het GVB ligt het percentage aanmerkelijk lager (1,03 procent).

Vruchten
Minister Eurlings constateerd in de kamerbrief dat de percentages vergelijkbaar of iets lager zijn dan vorige maand. "Ik constateer dat de inspanningen van vervoerders hun vruchten afwerpen" voegt Eurlings er aan toe.
De verschillen in percentages verklaard de bewindsman door de verschillende stadia in de regio´s van de implementatie van de kaart. In een regio waar de OV-chipkaart nog maar korte tijd in gebruik is ligt het percentage hoger dan in een regio waar de OV-chipkaart al langere tijd functioneert. Ook zal het percentage fluctueren bij een toename van nieuwe gebruikers van de OV-chipkaart, die nog moeten wennen aan het in- en uitchecken.