fbpx

Minder spitstreinen Brussel Luchthaven moet stiptheid NMBS verbeteren

29 mrt 2011 12:05

Om de dramatisch lage stiptheid in België te verbeteren, hebben de Belgische Spoorwegen besloten om minder spittstreinen naar Brussel Nationaal Luchthaven te laten rijden. Daarnaast worden enkele andere kleine wijzigingen in de dienstregeling doorgevoerd. De gewijzigde dienstregeling gaat in per 4 april.

Recent maakte de NMBS al bekend ruim 100 maatregelen te nemen die de stiptheid moet te verbeteren. Daarover was reizigersvereniging TreinTramBus te spreken, zolang de NMBS geen treinen zou schrappen.

De vrees van de reizigersvereniging blijkt terecht: NMBS en Infrabel kondigen dinsdag aan dat er per maandag 4 april minder spitstreinen zullen rijden naar Brussel Nationaal Luchthaven. Daarmee willen de spoorbedrijven de Noord-Zuid verbinding ontlasten. Concreet wordt het aantal treinen in de spits verlaagt van 4 per uur naar 3 per uur.

De NMBS en Infrabel zijn er achter gekomen dat reizigers naar de luchthaven ook voldoende andere alternatieven hebben om hun treintraject af te leggen. Verder zal de trein De Panne – Landen in de spits in Gent gecombineerd worden met de piektrein vanuit Kortrijk, welke momenteel nog door gaat naar Schaarbeek (P 7016). Deze zal vanaf 4 april ook doorrijden naar Landen.

Update: Een voorstel van Infrabel om nog eens 30 spitstreinen te schrappen ligt nog op tafel. TreinTramBus wijst er op dat het aantal treinen via de Noord-Zuid verbinding de afgelopen jaren niet gestegen is, terwijl de punctualiteit wel gedaald is. De slechtst presterende intercity (Antwerpen – Kortrijk) rijdt niet via de Noord-Zuid verbinding. De vereniging vindt het dan ook on terecht dat de NMBS en Infrabel treinen schrappen.