fbpx

Minder treinen vanwege hitte

De Nederlandse Spoorwegen rijden sinds donderdagochtend 10.00 uur op een aantal trajecten met minderde treinen. Er rijden met name minder stoptreinen (Sprinters). Naar Hoek van Holland Strand en Zandvoort aan Zee rijden alle treinen normaal.

Op de volgende trajecten rijden vanaf 10:00 uur minder Sprinters:

  • Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle (alleen de Sprinters naar/van Utrecht rijden)
  • Woerden – Utrecht (alleen de Sprinters naar/van Den Haag rijden)
  • Amsterdam – Uitgeest

Vanaf 14:30 uur zullen er op meer trajecten treinen gaan uitvallen, dan valt ook een enkele intercity uit tussen Amsterdam en Enkhuizen. Vooral spitstreinen in de Randstad worden geschrapt. Het gaat vanaf 14:30 uur ook om de volgende trajecten: 

  • Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle
  • Rotterdam Centraal – Vlaardingen Centrum
  • Breukelen – Utrecht Centraal – Veenendaal Centrum
  • Nijmegen – Wijchen 
  • Amsterdam – Enkhuizen (intercity´s)

In de treinen kan het bovendien erg warm zijn. Volgens NS kunnen airco’s in treinen de temperatuur maximaal 5 graden naar beneden brengen. "Zorg verder voor elkaar en let bijvoorbeeld extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken (zwangeren of ouderen bijvoorbeeld)" adviseert NS reizigers op ns.nl.

Mogelijk zal ook vrijdag de dienstregeling worden aangepast. Daar volgt later vandaag een beslissing over. NS en ProRail hebben besloten om de dienstregeling aan te passen omdat er bij warm weer grotere kans is op verstoringen. Die kans wordt niet kleiner bij minder treinen, maar de kans wordt wel kleiner dat het treinverkeer totaal vast loopt en ´out of control´ raakt.

Spoorbeheerder ProRail wijst erop dat bij temperaturen boven de 25 graden een spoorstaaf wel 70 graden kan worden. En dan zet staal uit, daardoor kunnen spoorspattingen ontstaan: er ontstaat dan een kronkel in het spoor waardoor treinen niet meer kunnen rijden.Om de problemen tijdig te signaleren worden er zogenoemde hitteschouw´s uitgevoerd. Dinsdag waren er tijdens de avondspits diverse verstoringen.