fbpx

Minderheidsbelang Alstom Raildivisie in de verkoop

06 nov 2013 11:57

Het Franse industrieconcern Alstom is van plan 1 tot 2 miljard euro aan bezittingen te verkopen en gaat sneller in de kosten snijden. Dat maakte de fabrikant van onder meer treinen bekend. Het concern is onder andere van plan een minderheidsbelang in zijn transport- en raildivisie Alstom Transport te verkopen.

De raildivisie blijft dus in handen van Alstom, maar feitelijk worden er aandelen van Alstom Transport te koop aangeboden. Daarmee kunnen andere een minderheidsbelang nemen in de Transport-tak van Alstom.

Alstom maakt onder andere treinen, trams en metro´s, maar ook spoor-veiligheidssystemen. De Franse TGV is de meest bekende trein die door Alstom gemaakt is. Maar ook in Nederland rijden er treinen en trams van het Franse concern. Alstom Transport heeft vestigingen in 60 landen en biedt werk aan 26.700 mensen.

Alstom is ook actief buiten de railbranche. Zo maakt het bedrijf ook windmolens, krachtcentrales en energienetwerken. Door de bezuinigingen zullen in het gehele Alstom concern 1300 banen worden geschrapt, vooral in Europa. Het concern heeft te kampen met zwakke marktomstandigheden en felle concurrentie.

Het industrieconcern zag in de eerste helft van het gebroken boekjaar, dat eind september afliep, de nettowinst licht dalen tot 375 miljoen euro. De omzet bleef onveranderd op 9,7 miljard euro. De orderportefeuille ging licht omlaag.

(c) ANP / Treinreiziger.nl