fbpx

Mini Hanzelijn alvast in Rotterdam geopend

13 sep 2012 13:36

Eerder dan de echte versie, is sinds vandaag al de spoorlijn Hanzelijn te bewonderen in Miniworld Rotterdam. Spoorbeheerder ProRail en Miniworld openden samen met ruim honderd kinderen uit de Hanzelijn-steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle de miniatuurspoorlijn van tachtig meter.

Volgens ProRail is de opening van de mini-Hanzelijn een mooie oefening. De echte Hanzelijn – 50 kilometer spoor – wordt op 6 december geopend. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost-Nederland. Miniworld Rotterdam vertelt samen met ProRail op een unieke manier het verhaal van de Hanzelijn, namelijk in miniatuur. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers deze spoorlijn in z’n geheel in één keer te kunnen bekijken en te leren over de ontwikkeling van de nieuwste spoorlijn van Nederland.

Bouwtijd
Miniworld Rotterdam startte de bouw aan de miniatuurversie van de Hanzelijn in januari 2012, in nauwe samenwerking met ProRail. De stationsgebouwen van Lelystad, Kampen, Dronten en Zwolle, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog (die nieuwe spoorbrug over de IJssel) zijn door Miniworld Rotterdam exact in miniatuur nagebouwd aan hand van de originele bouwtekeningen die door ProRail zijn aangeleverd. 

Lintjes
De mini-Hanzelijn werd donderdag geopend door de directeur Projecten van ProRail, Patrick Buck en directeur Miniworld Rotterdam. Ook de kinderen Marc van Buren, samen met Emma Folbert (10 jaar, uit Zwolle), Jonathan Schilder (8 jaar, uit Kampen), Wilco Reitsema (9 jaar, uit Dronten) en Valérie Musch (10 jaar, uit Lelystad) mochten met de directeuren de lintjes doorknippen.