fbpx

Minister negeert kritiek FNV Spoor

13 okt 2013 17:05

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid staat achter een wervingsspotje voor orgaandonoren. Dat liet haar ministerie zondag weten. FNV Spoor heeft geklaagd over het filmpje waarin een triatleet onder zakkende spoorbomen doorrent.

De bewindsvrouw vindt het "een spannend en prikkelend filmpje´´ dat bedoeld is om jongeren aan te spreken. "Daar sta ik volledig achter´´, voegt ze eraan toe. De redactie van Treinreiziger.nl ontving meerdere reacties van reizigers en treinfanaten die daar anders over denken. Juist omdat het "spannende en prikkelende" filmpje ook kan aanzetten tot verkeerd gedrag: het negeren van spoorbomen. Een trouwe lezer van deze website merkte sarcastisch op dat de reclame op deze manier wellicht niet alleen donoren maar ook (door de ongelukken met negeren van spoorbomen) organen kan opleveren. Een andere lezer meldt: "Ik heb mij naar aanleiding van dit spotje nu teruggetrokken als donor."

FNV-bestuurder Roel Berghuis zei eerder dat de spot een verkeerd voorbeeld geeft. Volgens hem wekt het filmpje de indruk dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor een trein kan oversteken. Hij wil dat beeld juist voorkomen omdat het oversteken van een spoorovergang op het laatste moment elk jaar tot veel ongelukken leidt.

FNV Spoor stapt naar de Reclame Code Commissie en heeft een klacht ingediend bij het ministerie van Schippers, dat verantwoordelijk is voor het filmpje. De minister laat weten het oordeel van de Reclame Code Commissie af te wachten. 

Inmiddels is FNV Spoor niet de enige die een klacht heeft ingediend bij de Reclame Code Commissie. Ook Maatschappij Voor Beter OV heeft dat inmiddels gedaan.

(c) ANP / Treinreiziger.nl